Jyväskylän adventtiseurakunta

-Avoimet ovet, avoimet sydämet, avoin Jumalan syli-

29.12.2021

Uusi Sydämeen kaiverrettu -haaste alkaa tammikuussa 2022

 Vuoden 2022 alusta alkaa taas Sydämeen kaiverrettu -haaste. Haasteen tarkoituksena on opetella muistamaan joka viikko yksi lyhyt jae tai ajatus  raamatusta. Tällä kertaa kaiverramme sydämeemme heprealaiskirjeestä valikoituja tekstejä. Kunkin viikon teksti julkaistaan Sydämeen kaiverrettu -blogissa aina sunnuntaisin.

Haaste alkaa sunnuntaina 2.1.2022 ja kestää kesäkuun loppuun saakka, yhteensä 26 viikkoa.

Lähde siis mukaamme opettelemaan heprealaiskirjettä!

27.12.2021

Ajatus viikolle: Rakkaudesta

 

 Rakkaus ei ole sitä, kuinka usein sanot "Rakastan sinua". Vaan sitä, miten paljon osoitat sen olevan totta.

(sitaatin lähde ei tiedossa)

25.12.2021

Siunattua joulua!

Niin on meille syntynyt Vapahtaja.

Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa. (Luuk. 2:14)

20.12.2021

Ajatus viikolle: Matt. 6:34

 

 Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.


16.12.2021

Jouluinen perhekirkko 18.12.2021

 Jouluinen perhekirkko sa 18.12. klo 11 Jyväskylän adventtikirkossa ja zoomissa.

Iloitaan Jeesuksesta laulujen, toiminnan ja kertomusten kera!


HUOM! Tilaisuuteen voi paikanpäällä osallistua max. 50 henkilöä, joten ilmoittaudu sihteerille tai Anskulle. Muut halukkaat voivat osallistua zoomin kautta, tiedustele linkkiä Anskulta.

Tämän lisäksi toimimme mahdollisimman turvallisesti maskit, turvavälit ja käsihygienian huomioiden.


Iloa, valoa!

13.12.2021

Ajatus viikolle: Hepr. 10:24

 

 Pitäkäämme huolta toinen toisestamme ja kannustakaamme toisiamme rakkauteen ja hyviin tekoihin.


6.12.2021

Ajatus viikolle: Joh. 13:7

 

 Jeesus vastasi: "Tätä, minkä nyt teen, sinä et vielä käsitä, mutta myöhemmin sinä sen ymmärrät."


30.11.2021

Jumalanpalvelus 4.12.

Jumalanpalvelus Jyväskylän adventtikirkolla klo 11. Puhujana Jorma Jalkanen. Raamattutunti: "Muista, älä unohda". Saarna "Jaakobin paini." Juonto Pertti Vehkavuori.

Pidetään mielessä Jumalan lupaukset ja mitä hän on tehnyt niin muinaisina kuin nykyisinä aikoina!                      

29.11.2021

24.11.2021

Kirjaston hyllyltä: Sydämen asioita

 Kirjaston hyllyltä -sarjassa on tarkoituksena esitellä seurakunnan pienen, mutta kiehtovan, kirjaston tarjontaa. Seurakuntalaiset voivat lainata teoksia kotiinsa (merkitse vain lainasi vihkoon, jotta kirjan sijainti ei ole yksin sinun muistisi varassa!).
Tällä kertaa esittelyssä on Mirja Thomasin ja Sointu Elon kirjoittama Sydämen asioita (2017). Tämä kahden sielunhoitajan käsissä muotoutunut teos opastaa lukijaa itsetutkiskelussa. Kirjan avulla voi peilata omia sisäisiä tuntojaan, arvojaan ja asenteitaan.

Kirjaa on helppo suositella jokaiselle, joka haluaa eheytyä ja kasvaa. Rakkaudessa kasvaminen auttaa meitä kasvamaan myös lähemmäksi Kristusta ja Jumalaa. 

Jos olet jo lukenut tämän kirjan, voit kertoa mielipiteesi siitä kommenteissa!


22.11.2021

Luottamus ei synny käskemällä

Kumartakaa tai teidät heitetään tuleen! Nebukadnessar, Babylonin suuren valtakunnan kuningas vaati palvomaan häntä itseään. Suuret juhlalliset menot juhlistivat häntä esittävän patsaan vihkitilaisuutta. Nebukadnessarin mielestä ei ollut mitenkään sopimatonta, että hän vaati palvomaan itseään uhkaamalla heittää eri mieltä olevat tuleen. Näinhän jumalat toimivat, eikö vain?

Nebukadnessar on mielestämme sivistymätön ja julma, mutta hän toimi samassa hengessä kuin Saul myöhemmin. Hän uhkui vihaa ja yritti pakottaa ihmisiä taipumaan pelottavan jumalansa tahtoon. Ja eikö edelleenkin ole olemassa innokkaita uskovia, jotka palvelevat jumalaa, joka ei ainoastaan vaadi tottelemaan vaan myös rakastamaan ja luottamaan itseensä ei vain tulisen pätsin vaan ikuisen kidutuksen uhalla?

Kolme nuorta kieltäytyy kumartamasta ja Nebukadnessar on raivon vallassa. ”Ettekö te, Sadrak, Mesak ja Abed-Nego, tosiaankaan tahdo palvella minun jumaliani ettekä kumartaa kultaista patsasta, jonka olen pystyttänyt? … Jos ette kumarra, teidät heti heitetään tuliseen uuniin. Ja mikä jumala voisi teidät pelastaa minun käsistäni?” (Dan. 3: 14,15) Nuorten kieltäytyessä  Nebukadnessar ”tuli täyteen vihaa Sadrakia, Mesakia ja Abed-Negoa kohtaan, ja hänen kasvonsa vääristyivät. Hän käski heti kuumentaa uunin seitsemän kertaa kuumemmaksi kuin tavallista. ” (Dan. 3:19)

Miten Jumala voisi kommunikoida näin röyhkeän ja vihaisen miehen kanssa?

Jumala oli toki voinut heti lähettää tulen kuluttamaan Nebukadnessarin valtaistuimellaan. Paikallaolijat olisivat kyllä vaikuttuneet, mutta tuho ei opeta sitä, joka tuhoutuu. 

Se, mikä Nebukadnessariin teki vaikutuksen oli valta – häntä itseään suurempi voima. Kun Daniel oli muistuttanut häntä unohtuneesta unesta, oli vaikuttunut kuningas todennut ”Totta on, että teidän jumalanne on jumalien jumala, kuninkaiden herra ja salaisuuksien paljastaja, sillä sinä olet pystynyt paljastamaan tämän salaisuuden.” (Dan. 2:47)

Jumala kohtaa ihmisen siellä missä hän on. Kuten hän kohtasi Mooseksen palavan pensaan liekeissä, tuli hän Nebukadnessarin luo tulisen uunin hehkussa. 

”Kuningas Nebukadnessar nousi äkkiä pystyyn ja sanoi hämmästyneenä hovimiehilleen: ”Eikö tuleen heitetty kolme sidottua miestä?” ”Varmasti, kuningas!” … Hän sanoi: ”Mutta minä näen nyt neljä miestä kävelemässä vapaina tulen keskellä, eivät he ole vahingoittuneet! Ja neljäs näyttää aivan jumalolennolta.” (Daniel 3: 24,25) 

Nebukadnessar oli vaikuttunut! jae 28: ”Silloin Nebukadnessar sanoi: ”Kiitetty olkoon Sadrakin, Mesakin ja Abed-Negon jumala! Hän lähetti enkelinsä  ja pelasti palvelijansa, jotka luottivat häneen eivät välittäneet kuninkaan käskystä, vaan mieluummin panivat henkensä alttiiksi kuin suostuivat palvelemaan muuta jumalaa kuin omaansa!” 

Nyt Jumala oli saanut Nebukadnessarin huomion ja kunnioituksen! Mutta tämä ei tarkoittanut, että hän olisi vielä tuntenut Jumalaa. Hän oli vielä hyvin kaukana siitä, millaiseksi Paavali muuttui tutustuttuaan ystävälliseen Jumalaan. ”Jokainen olkoon varma omassa vakaumuksessaan.” Ei, vaan Nebukadnessar julisti uuden tyrannimaisen käskyn: ”Siksi minä käsken nyt näin: JOKAINEN – olkoon hän mitä kansaa, kansakuntaa tai kieltä tahansa – joka puhuu loukkaavasti Sadrakin, Mesakin ja Abed-Negon jumalasta, hakattakoon kappaleiksi, ja hänen talonsa hajotettakoon soraläjäksi.” (Daniel 3:29)

Osoittamalla voimansa ja valtansa Jumala johdatti Nebukadnessarin kunnioituksen ja Jumalan kuuntelemisen ensiaskelille. Se ei vielä muuttanut kuningasta, vaan hän toimi niin kuin ennenkin - pelottaen ja uhkaillen. Hän käytti valtaansa pelotellakseen kansan kunnioittamaan pelottavaa jumalaa. 

Nebukadnessar ei ollut vielä valmis olemaan Jumalan ystävä. Hänen seurassaan kannatti edelleen olla varuillaan ja peloissaan. Luvussa 4 hän kertoo unensa ja pyytää siihen selitystä. Jae 16 ”Daniel… oli säikähdyksestä vaiti. Se, mikä täytti hänen mielensä, pelotti häntä. Silloin kuningas lausui: ”Selitä minulle tämä uni, ei sinun tarvitse pelätä.” Daniel uskaltautuu kertomaan unen merkityksen, että  kuningas ajetaan pois ihmisten joukosta villieläinten pariin. Jae 24 ”Siksi, kuningas, olkoon tämä neuvoni sinulle mieluisa: sovita syntisi tekemällä hyvää ja pahat tekosi olemalla suopea köyhille.” Jumalan vallan ja voiman kohtaaminen ei ollut muuttanut Nebukadnessaria ystävälliseksi ja armahtavaksi.

Mutta Jumala ei ollut luovuttanut Nebukadnessarin suhteen ja seitsemän vuoden valmennusjakson jälkeen Nebukadnessar totesi: ”Nyt minä, Nebukadnessar, kiitän, ylistän ja kunnioitan Taivaan Kuningasta, jonka kaikki teot ovat oikeat ja kaikki tiet oikeudenmukaiset ja joka pystyy nöyryyttämään ne, jotka elävät ylpeyden vallassa.” (Daniel 4:34) Tällä kertaa hän ei jatkanut kunnianosoitustaan uhkauksella hakata kappaleiksi eri mieltä olevat. 

Mahtoiko Nebukadnessar koskaan siirtyä nöyrästä palvelijasta rakastavaksi ystäväksi? Kertomus jää tältä osin kutkuttavasti avoimeksi. Ehkä sen oppiminen jää häneltä tulevaan aikaan? Nöyränä ja oppivaisena palvelijana hän on varmasti avoin oppimaan Jumalasta enemmän.

Edelleen maailmassamme käytetään valtaa väärin ja kun silmä välttää valtaan pyrkii ne, jotka manipuloivat, pakottavat, uhkailevat ja pelottelevat tottelemaan. (Tämän hetken esimerkkinä tästä on Afganistan.) Edelleen on hirveän paljon järkyttävää väkivaltaa ja alistamista, jota tehdään uskonnon ja jumalan nimessä.  Ja kuinka Jumala kaipaakaan, että luottamus ja ystävyys häneen lisääntyisi ja konfliktit jumalan nimessä päättyisivät. Miksi siis Kaikkivaltias ei vain lopeta tätä kaikkea ja pakota ihmisiä tottelemaan hänen hyvää tahtoaan?

Sakarjan 4: 6b ” Näin kuuluu Herran sana Serubbaabelille: Ei väellä eikä voimalla, vaan minun hengelläni, sanoo Herra Sebaot.” 

Serubbaabel oli Babyloniasta palanneiden israelilaisten johtaja. 70  pakkosiirtolaisuusvuoden jälkeen heille oli annettu uusi mahdollisuus osoittautua esi-isänsä Aabrahamin jälkeläisiksi, mahdollisuus elää rauhassa ja harmoniassa, jotta Jerusalem tunnettaisiin ”Uskollisena kaupunkina” ja ”Pyhänä vuorena” (Sakarja 8:3). Korkeaan ikään ehtineet  kulkevat keppi tukemaan ja kadut ovat täynnä tyttöjä ja poikia leikkimässä. (Sakarja 8:4,5) Kansat saapuvat Jerusalemiin rukoilemaan. ”Me tahdomme tulla teidän mukaanne. Olemme kuulleet, että Jumala on teidän kanssanne.” (Sakarja 8:23) 

Voisiko tämä utopistiselta kuullostava ihanuus olla oikeasti totta? Jae 6 ”Näin sanoo Herra Sebaot: Jos tämä kaikki onkin uskomatonta niiden silmissä, jotka noina päivin ovat jäljellä tästä kansasta, tarvitseeko sen olla uskomatonta minun silmissäni?” 

Jumalan viesti Serubbaabelille oli, että vaikka kuinka niin Serubbaabel kuin Jumala halusi auttaa Israelia toteuttamaan kaikkea tätä, sitä ei voisi saada aikaan väellä ja voimalla eli pakottavin inhimillisin keinoin, vaan ainoastaan Jumalan Hengen toimintatavoin.

Heikoinkin ihminen voi sanoa ei Jumalan rakkauden ja totuuden hiljaiselle äänelle.

Voimallaan Jumala loi maailman kuitenkaan hänen kaikkivaltiutensa ei kyennyt pitämään Lusiferin lojaalisuutta ja rakkautta. Voima ja valta ei saa aikaan rakkautta ja luottamusta Luojaa kohtaan. 

Kun tilanne oli niin paha että Jumala oli lähes menettänyt yhteyden ihmiskuntaan – hänellä oli vain yksi ystävä, Nooa – hän hukutti maailman tulvaan. Mutta tämä vallan ja voiman osoitus ei voittanut Nooan jälkeläisten luottamusta ja rakkautta. He eivät epäilleet Jumalan olemassaoloa, mutta heidän ajatuksensa Jumalasta saivat heidät vapisemaan kuten pahat henget vapisevat Jumalaa ajatellessaan (Jaakob 2:19). Nekin uskovat Jumalaan, mutta eivät halua luottaa häneen. Ja niin rakennettiin Baabelin torni, jotta päästäisiin pakoon Jumalaa. 

Voimalla ja vallalla Jumala pelasti kansansa Egyptistä ja antoi heille Kanaanin maan, mutta kaikki voimannäyttö ei kyennyt voittamaan heidän luottamustaan. Yhä uudestaan kansa luotti enemmän pakanuuden julmiin jumaliin. Kuningas Salomokin, joka tunsi Jumalan hyvin, päätyi myöhemmin uhraamaan lapsiaan Moolokille. (1. Kun. 11:7,8 ja 2. Kun. 23:10)


”Ei väellä eikä voimalla, vaan minun hengelläni” ei vain vertaa ihmisten voimaa Jumalan voimaan, vaan vallankäyttöä ja tapaa, miten Pyhä Henki toimii. 

Se, mitä Jumala eniten haluaa – kestävää rauhaa, vapautta, luottamusta, ystävyyttä – ei voi saada aikaan voimalla eikä varsinkaan pelolla. Jos Jumala haluaisi vain alistumista ja tottelemista, sen voisi tehdä hetkessä. Mutta Jumala ei ole taivaallinen Nebukadnessar. Hän mieluummin kuolee kuin hallitsee pelolla. 

Jeesus selitti, miten Henki toimii. Hän opettaa, vakuuttaa, vetoaa. Rakkaus, vapaus ja totuus ovat Hengen toimintamenetelmiä, mutta kaikki eivät tunnista tällaista valtaa. Siinain jyrinän sijaan Henki puhuu totuutta rakkaudella ja lempeästi. Henki vetosi Juudakseen Jeesuksen pestessä hänen jalkojaan, mutta Juudas sanoi ei Hengen lempeälle äänelle. Jeesus ”oli rakastanut omiaan, jotka olivat tässä maailmassa, ja hän osoitti heille täydellistä rakkautta loppuun asti.” (Joh. 13:1)

Luottamus ei synny käskemällä, eikä pelottelemalla. Luottamus syntyy totuudesta Jumalasta, totuudesta siitä millainen Jumala on. Tämä on se voimallinen tapa, jota Pyhä Henki käyttää. Ei voimanäytöllä vaan minun Hengelläni, sanoo Herra Sebaot. 

Lähteitä:
Raamattu
Graham Maxwell: Servants or Friends? Another Look at God


Ajatus viikolle: Fil. 1:6

 

Minä luotan siihen, että Jumala, joka on teissä aloittanut hyvän työnsä, myös saattaa sen päätökseen Kristuksen Jeesuksen päivään mennessä.

 

 

15.11.2021

Ajatus viikolle: Matt. 14:29

 

" Tule!" sanoi Jeesus. Pietari astui veneestä ja käveli vettä pitkin Jeesuksen luo.


13.11.2021

Rukousviikon päivän rukous: Kiitos lepohetkestä

 Lepo,

se hetki, kun saa laskea

kädestään

kuokan

kirveen

pölyimurin

tietokoneen

satuttaneet sanat

kaiken elämisensä

ja uskoa itsensä Toisen käsiin.


-Tapio Koivu

12.11.2021

Rukousviikon päivän rukous: Suo minulle

 Jumala, suo minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa,

rohkeuttaa muuttaa, minkä voin

ja viisautta erottaa nämä toisistaan.


- Paul Tillich

11.11.2021

Antavatko luonto, anatomia ja fysiologia vihjeitä elämän alkuperästä?

Kuka on Jumala? Onko Krishna Jumala? Entä Allah ja Buddha? Ovatko Evoluutio ja Alkuräjähdys maapallomme elämän luoja?

Useimmat pitävät uskontoa uskomusasiana ja tiedettä todisteina. Mutta onko olemassa oikeita todisteita millekään viidestä päämaailmankatsomuksesta liittyen elämän alkuperään?

Ensiapulääkäri TIM RIESENBERGER (USA) tutkii luontoa, anatomiaa, elinten toimintaa ja aivojemme sisäänrakennettua tapaa toimia etsien vihjeitä ei vain ihmiskunnan alkuperästä vaan myös tarkoituksesta Jyväskylän adventtikirkolla lauantaina 13.11. klo 12. 

Tulkkaus suomeksi ja kinyarwandaksi. 


Rukousviikon päivän rukous: Haluan panna toivoni sinuun

 Herra,

suo minun panna toivoni sinuun,

anna kaipuu iankaikkiseen elämään.

Anna minun pysyä elämäni loppuun saakka

ja tulevaan iankaikkiseen elämään asti

vahvana sinun hyvyydessäsi.


- Mikael Agricola

Is there actual evidence for any of the five main world views for life on earth?

Emergency medicine physician, international speaker TIM RIESENBERGER (U.S.A) is the speaker in Jyväskylä Adventist Church this Saturday, November 13 at 12 am. 

WHO IS GOD? Is Krishna God? How about Allah or Buddha?  Is Evolution and the Big Bang the true Creator of life on earth? 

Most of us think of religion in terms of faith, and science in terms of evidence. But is there actual evidence for any of the five main world views for life on earth?

We will be examining nature, anatomy, physiology, and the very fundamental hardwiring of our brains in search of clues to not only the origin of mankind but for our purpose and design as well.

You are welcome to join us for this exploration! 

(Also available in zoom. Please, ask for the link if you are interested.)


10.11.2021

Rukousviikon päivän rukous: En tiedä mitä minun pitäisi pyytää

 Herra,

en tiedä mitä minun pitäisi pyytää.

Vain sinä tiedät, mitä tarvitsen.

Sinä rakastat minua paremmin kuin itse

osaan itseäni rakastaa.

Isä, anna lapsellesi sitä,

mistä hän ei edes tiedä,

miten sitä sinulta anoisi.

En uskalla edes pyytää.

Annan vain sinulle sydämeni

ja avaan sen sinulle.

Katso hätääni, jota en edes itse tunne.


- Francois de Fénelon (1651-1715)

9.11.2021

Rukousviikon päivän rukous: Anna minulle iloinen mieli

 Rakas Herra,

anna minulle iloinen mieli,

että meillä olisi tosi hauskaa,

sillä tämäkin kaikki on sinun lahjaasi,

joka ei tulisi itsestään ellet sinä sitä antaisi.

Siksi pyydän Kristuksen tähden,

anna minulle iloinen mieli,

anna puhdas ilo,

että olisin tänään ystävieni seurassa

hyvällä tuulella,

syntiä tekemättä.


-Martin Luther

8.11.2021

Ajatus viikolle: Luuk. 1:37

 

 Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.

 

Rukousviikon päivän rukous: Ei maailmasta kiitos saa kuolla kokonaan

Jos luopuvatkin kaikki,
jään yksin luottamaan,
ei maailmasta kiitos
saa kuolla kokonaan.

Niin usein kuolemaasi
saan surra karvaasti,
kun omissasi kuolet,
unohdut, Herrani!

-Friedrich Leopold von Hardenberg, 1772-1801



7.11.2021

Rukousviikon päivän rukous: Anna minulle lepo

Ota väsynyt ruumiini,
sekasortoinen mieleni,
levoton sieluni syliisi
ja anna minulle lepo,
yksinkertainen, hiljainen lepo.
Pyydänkö liian paljon ja liian nopeasti?
Minun ei tarvitse olla siitä huolissani.
Sinä selvität kaiken minulle aikanaan.
Tule, Herra Jeesus, tule.
Amen.

-Henri J. M. Nouwen 



6.11.2021

Rukousviikon päivän rukous: Vapauta meidät tuntemattoman pelosta


Oi Herra, me pyydämme sinua vapauttamaan meidät tuntemattoman pelosta; menetysten ja surun pelosta; köyhyyden pelosta; sairauden ja kivun pelosta; vanhenemisen pelosta; ja kuoleman pelosta.

Auta meitä, Isä, armollasi rakastamaan ja pelkäämään vain sinua, täytä sydämemme iloisella rakkaudella, että rakastaen luottaisimme sinuun.

Herramme ja Mestarimme Jeesuksen Kristuksen kautta.

-Akamu Ibaim, Nigeria











Kuva Marjo Hallilan taideteoksesta "Suostuminen"

5.11.2021

Rukousviikko 6.-13.11. 2021

RUKOUSVIIKKO 2021
JYVÄSKYLÄN ADVENTTISEURAKUNTA


RUKOUSTA KIRKOLLA (Ilmarisenkatu 18)

-RUKOUSKOKOUS
maanantai 8.11. klo 18 Ritva Lehti
tiistai 9.11. klo 18 Satu Hynninen
keskiviikko 10.11. klo 18 Henri Flink

-RUKOUSHILJENTYMINEN
lauantai 6.11. klo 13.30 yhteinen rukoushiljentyminen, Ansku Jaakkola
torstai 11.11. klo 11-13.30 kirkko avoinna yksityistä rukousta tai rukouspalvelua varten, Ansku Jaakkola


RUKOUSTA INTERNETISSÄ

-Päivittäinen rukous Avoimessa syliopistossa: www.avoinsyliopistojkl.blogspot.com 

-Päivittäinen rukous Twitterissä: https://twitter.com/JKLadventtisrk 

-Lähemmäksi Jumalaa 30 päivässä alkaa 6.11. https://30daystogod.fi/ 

-Valtakunnallinen rukouskokous zoomissa ja youtubessa päivittäin klo 18
https://media7.adventist.fi/kokoukset/rukousviikko-2021-zoomissa/ 
https://www.youtube.com/playlist?list=PLEVLMV_lzFGnjRQu_QCnOpyOtlx-1iDDR 
lauantai 6.11. Klaus Kalliokoski
sunnuntai 7.11. Onni Rytkönen
maanantai 8.11. Timo Flink
tiistai 9.11.  Satu Mäkelä
keskiviikko 10.11. Taneli Pirskanen
torstai 11.11. Kaarina Villa
perjantai 12.11.Atte Helminen
sapatti 13.11. Aimo Helminen


JUMALANPALVELUS

-La 6.11. klo 10 (huom! aika) jumalanpalvelus
Lastenkirkko alakerrassa, Rebekka Tuutti
Raamattutunti aikuisille, Pertti Vehkavuori
Saarna ja lastenkertomus, Ansku Jaakkola

-Sa 13.11. klo 11 jumalanpalvelus
Saarna Fidele Sindayigaya

 


2.11.2021

Lähemmäksi Jumalaa 30 päivässä

Hengellisen kasvun maraton 6.11.-7.12. 2021

Miksi: Inspiraatiota hengelliseen elämään, kokemus henkilökohtaisesta yhteydestä Jumalan kanssa

Kenelle: Sinulle, jota kiinnostaa kehittää jumalasuhdetta ja joka on valmis käyttämään siihen 30 minuuttia aamuisin 30 päivän ajan.

Mitä: aamuhartauksia, tehtäviä, palautetta.

Kenen kanssa: pastori Liia Kaitanen





Ilmoittautuminen ja lisätietoa:
Lähemmäksi Jumalaa 30 päivässä (30daystogod.fi)

1.11.2021

Ajatus viikolle: Arsenie Boca

 Jumalan rakkaus kaikkein syntisintäkin kohtaan on suurempaa kuin  pyhimmänkään ihmisen rakkaus Jumalaan.


29.10.2021

Jumalanpalvelus 30.11.

Jumalanpalvelus Jyväskylän adventtikirkossa alkaa klo 11. 
Raamattutunti "Alueellasi asuva muukalainen", Marjatta Uusimäki 
Saarna "Luoti", Juha Poikonen

Rakasta Jumalaasi ja lähimmäistäsi kuin itseäsi - myös muukalaista.


Tervetuloa!

25.10.2021

Ajatus viikolle: Joh. 14:27

 Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.



11.10.2021

Ajatus viikolle: Nooa

 Joskus uskosi saa sinut näyttämään typerältä

- kunnes alkaa sataa.



4.10.2021

Ajatus viikolle: Joos. 1:9

 Muista, että olen sanonut sinulle: "Ole rohkea ja luja, älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi.

 

27.9.2021

Tankkauspaikka ma-pe klo 9

MUUTTUNUT AIKA!

Tankkauspaikka etähartaus ja rukoushetki maanantaista perjantaihin aamulla klo 9 zoomissa.

Tervetuloa tankkaamaan päivää varten Raamatusta, keskustelusta ja rukouksesta.

Linkkitiedot:  044 0231967.

Ajatus viikolle: Pyhän Birgitan rukous

 Herra osoita minulle tie

ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan.
Uskallettua on viipyä,
ja vaarallista on jatkaa matkaa.
Täytä siis minun ikävöimiseni
ja osoita minulle tie.
 
 

24.9.2021

Jumalanpalvelus 25.9. klo 11

Tervetuloa kirkkoon!

Jumalanpalvelus  Jyväskylän adventtikirkolla sapattina 25.9. klo 11. 

Eeva Saarits saarnaa: "Mikä kielikuva parhaiten kuvaa elämää kristittynä?"

Raamattutunti "Lepo Kristuksessa maailmanlaajuisen levottomuuden keskellä"

Juonto Fidele Sindayigaya


Levollista sapattia!

20.9.2021

Ajatus viikolle: Joh. 15:16

 Ette te valinneet minua,vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy.

15.9.2021

Adven7ube - Suomen Adventtikirkko YouTubessa

 Suomen adventtikirkolla on oma YouTube-kanava: Adven7ube. Kanavalta löytyy mm. musiikkia, vlogi ja haastatteluja. Käy tutustumassa!




14.9.2021

HopeChannel - hengellistä ohjelmaa netissä

HopeChannel Suomi on Suomen Adventtikirkon omistama ja ylläpitämä hengellisten videoiden suoratoistopalvelu. Löydät sivustolta laajan valikoiman hengellistä ohjelmaa, mm. elokuvia, dokumenttejä, musiikkia ja kesäjuhlilta Elizabeth Talbotin puheita. Käy tutustumassa!




13.9.2021

Ei ystävyyttä ilman luottamusta

 ”Minä sanon teitä ystäviksi,” sanoo Jeesus. Mitä sinä sanot hänestä? Millainen on suhteesi Jumalaan? Onko hän sinulle erityisesti Luoja, Kaikkivaltias, Herra, Isä tai äiti, tuomari… vai ystävä?

Ystävyyttä ei ole ilman luottamusta. Vaikka viettäisin paljonkin aikaa joidenkin kanssa, ei kyse ole aidosta ystävyydestä, jos en voi luottaa heihin.

Luotammeko Jumalaan niin paljon, että olemme aidosti ystäviä? Palvelija voin olla ilman samanlaista luottamusta. Palvelijan tehtävä on totella, ja sitä voi tehdä pelosta, rangaistusta välttääkseen, miellyttämisen halusta, pakosta, tottumuksesta. Mutta molemminpuoliseen, aitoon ystävyyteen tarvitaan luottamusta ja ihan yksinkertaisesti ystävällisyyttä.

Jos Jumala haluaa mieluummin ystäviä kuin palvelijoita, niin miksi hän vaikuttaa Raamatussa välillä hyvin epäystävälliseltä, pelottavalta ja arvaamattomalta? Voiko hän oikeasti olla tosi ystävä – vai olisiko
parempi tyytyä olemaan palvelija?

Filippus oli fyysisesti paikalla, kun Jeesus sanotti ystävätoiveensa. Ilmeisesti häntäkin oli askarruttanut ero ystävällisen Jeesuksen ja sen välillä, mitä hän piti Vanhan testamentin kuvana Jumalasta. Filippus
sanoi hänelle: ”Herra, anna meidän nähdä Isä, muuta emme pyydä.” Ja tähän Jeesus vastasi: ”Etkö sinä, Filippus, tunne minua, vaikka olen jo näin kauan ollut teidän seurassanne?” (Joh. 14:8-9)

Voin kuvitella Filippuksen selittäneen: ”Kyllä minä sinut tunnen! Tiedämme millainen sinä olet ja rakastamme sinua. Vaikka olet Jumalan Poika, emme pelkää olla lähelläsi. Mutta meillä on kysymyksiä Isän suhteen. Jumalan, joka jyrisi Siinain vuorella, hukutti maailman tulvaan, tuhosi Sodoman ja Gomorran, joka poltti Aaronin pojat Nabadin ja Abihun (3. Moos. 10:1-11), käski maan nielaista Korahin, Datanin ja Abiramin (4. Moos. 16), käski kivittää Akanin perheineen (Joosua 7) ja satoi tulta Karmelin vuorella (1. Kun. 18)? Miten ihmeessä Isä voisi olla samanlainen kuin sinä?”

Ja Jeesus vastaa: ”’Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän.’ (Joh. 14:9) Jos voitte luottaa minuun, voitte luottaa häneen, joka lähetti minut. Älkää ymmärtäkö noita ahdistavia ja pelottavia kertomuksia niin, että
ajattelette Jumalan olevan vähemmän ystävällinen ja lähestyttävä kuin minä. Minähän olin siellä erämaassa Israelin kansan kanssa! Se olin minä!”

Paavali ymmärsi tämän. ”Hehän joivat siitä hengellisestä kalliosta, joka kulki heidän mukanaan; tämä kallio oli Kristus.” (1. Kor. 10:4)

Jospa Filippus olisi jatkanut kyselyään… Jeesus, miksi määräsit Akanin ja hänen koko perheensä kivityksen, mutta estit vähän aikaa sitten aviorikoksen tehneen naisen kivityksen? Miksi jylisit niin kovaa Siinailla, mutta nyt puhut meille niin lempeästi?

Mietitäänpä millaista olisi ollut olla Siinain juurella.

”Määrää vuoren ympärillä raja ja varoita kansaa nousemasta vuorelle tai edes koskemasta sen juureen. Jokaista, joka koskettaa vuorta, rangaistakoon kuolemalla, mutta häneen ei saa koskea käsin, vaan hänet
on joko kivitettävä, keihästettävä tai ammuttava jousella. Syyllinen ei saa jäädä eloon, olkoon sitten ihminen tai karjaeläin.” (2. Moos. 19:12,13)

”Kolmantena päivänä aamun tultua alkoi jyristä ja salamoida. Vuoren yllä lepäsi raskas pilvi ja kuului voimakasta torventoitotusta, ja kansa vapisi pelosta leirissään. Mooses vei israelilaiset ulos leiristä
Jumalaa vastaan, ja he jäivät vuoren juurelle. Siinainvuori oli kauttaaltaan savun peitossa, koska Herra laskeutui vuorelle tulessa. Vuori savusi kuin tulinen uuni ja vavahteli ankarasti. Torven ääni
kasvoi kasvamistaan, Mooses puhui, ja Jumala vastasi hänelle jylisten.” (2. Moos. 19:16-19)

Herra sanoi Moosekselle: Mene alas ja varoita ihmisiä, etteivät he paremmin nähdäkseen tunkeudu rajan yli lähemmäksi Herraa, sillä silloin monet kuolisivat. Myös pappien, jotka muuten saavat lähestyä Herraa, täytyy puhdistautua ja pyhittää itsensä, ettei Herra musertaisi heitä.” (2. Moos. 19:21-22)

Miksi tällainen pelottava tapahtuma?

Jumala kertoo yhden syyn. ”Minä tulen sakean pilven sisällä luoksesi, jotta kansa kuulisi minun puhuvan sinun kanssasi ja siksi uskoisi myös sinua kaikkina aikoina.” (2. Moos. 19:9)

”Koko kansa oli todistamassa jylinää ja leimahtelua. Se kuuli, miten torvi soi, ja näki, miten vuori savusi. Ihmiset vapisivat tämän nähdessään ja pysyttelivät loitolla. He sanoivat Moosekselle: Puhu sinä
meille, me kuuntelemme. Mutta Jumala älköön puhuko meidän kanssamme, se on meille kuolemaksi. Mooses vastasi kansalle: ÄLKÄÄ PELÄTKÖ. Jumala on tullut tänne pannakseen teidät koetukselle ja herättääkseen teissä pelon ja kunnioituksen häntä kohtaan, ettette enää tekisi syntiä.” (2. Moos. 20:18-20)

Matkalla Siinaille israelilaiset olivat käyttäytyneet huonosti, vaikka olivat juuri saaneet kokea ihmeellisen pelastuksen Egyptistä. Miten Jumala saisi heidän huomionsa tarpeeksi pitkäksi ajaksi, jotta voisi paljastaa itsestään enemmän? Toimisiko hiljainen ääni? Entä kyyneleet? Lempeys?

Israelin kansa oli elänyt pitkään orjuudessa, kovan vallan alla. Vain dramaattinen voiman näyte herättäisi kunnioitusta ja vakuuttumista siitä, että Jumala kykenee heitä auttamaan. Toimiessaan tilanteessa tarvittavalla tavalla Jumala otti suuren riskin tulla ymmärretyksi pelottavana, kauhistuttavana jumaluutena – ei rakastettavana ystävänä. Mutta riski oli otettava, jotta kontakti säilyisi. Ilman pelonsekaista kunnioitusta he eivät kuuntelisi, eivätkä ottaisi Jumalan puhetta vakavasti. ”Herran pelko on viisauden ALKU, Pyhän tunteminen on ymmärryksen perusta.” (Sanal. 9:10) Jumalan pelko on viisauden alkupiste, josta mennään eteenpäin. Jumala on valmis tulemaan jopa vihatuksi ja väärinymmärretyksi, jotta vain voisi auttaa kansaansa. Lapsellisella tasolla olevat tarvitsevat pelkoa suojelemaan heitä ja oppiakseen uutta.

Välittäisitkö sinä niin paljon, että tekisit samoin?

Jos koulussa on tulipalo, joutuu lempeä ja rakastava opettaja huutamaan ja karjumaan saadakseen aina vaan hälisevän luokan huomion, jotta saisi heidät turvallisesti ulos rakennuksesta. Mutta joku voi kuvata tilanteen ja todistaa somessa kaikille, miten hirveä opettaja hän on. Opettaja näyttää siinä hetkessä pelottavalta ja arvaamattomalta - koska rakastaa lapsia ja tekee kaikkensa heidän turvallisuutensa eteen.

Jumala on valmis ottamaan samanlaisen riskin, kun hän toimii ääritilanteissa kansansa parhaaksi tai yrittää opettaa heitä. ”Jota Herra rakastaa, sitä hän kurittaa.” (Hepr. 12:6) Kreikankielinen sana
kurittaa tarkoittaa itse asiassa opettaa, kouluttaa, kasvattaa, nuhdella. Kun Jumala kouluttaa ja kasvattaa ihmisiä, vielä lapsellisessa vaiheessa olevat ihmiset näkevät hänet ankarana, arvaamattomana.

”Älä torju, poikani, Herran kuritusta, älä katkeroidu, kun hän ojentaa sinua – jota Herra rakastaa, sitä hän kurittaa niin kuin isä omaa lastaan.” (Sanal. 3:11,12)

”Jumalan kuritus koituu meidän todelliseksi parhaaksemme: me pääsemme osalliseksi hänen pyhyydestään. Vaikka kuritus ei sitä vastaan otettaessa koskaan tunnu iloiselta vaan ikävältä asialta, se lopulta antaa näin valmennetuille hedelmänsä: rauhan ja vanhurskauden.” (Hepr. 12:10,11)

Raamattu antaa kuvan Jumalasta, joka välittää niin paljon ihmisistä, että hän tekee kaikkensa heidän eteensä silläkin uhalla, että hänet ymmärretään aivan väärin ja hänestä aletaan väittää valheita. Mieluiten Jumala puhuu hiljaisella äänellä – kuten Elialle. Mutta jos emme ole kykeneviä kuulemaan hiljaista ääntä, puhuu hän maanjäristyksen, tuulen ja tulen kautta. Todella vaarallisissa tilanteissa Jumalan on täytynyt ryhtyä äärimmäisiin toimenpiteisiin, jotta on saanut uuden mahdollisuuden puhua ihmisille ja saada heistä ystäviä, jotka luottavat häneen. Hän on vielä halunnut antaa ihmisille mahdollisuuden saada selville, ettei Jumalaa tarvitsekaan pelätä.

Mooses tunsi Jumalan ja hän ei pelännyt häntä, vaikka muut Siinain juurella olivat kauhistuneita. ”Herra puhui Moosekselle kasvoista kasvoihin, niin kuin ihminen puhuu toiselle ihmiselle.” (2. Moos. 33:11) Mooses väitteli Jumalan kanssa, antoi neuvoja, keskusteli. He olivat ystäviä.

Saul luuli tekevänsä Jumalan työtä ja puolustavansa totuutta, vaikka hän itse asiassa oli Jumalan vihollinen. Hän palveli epäystävällistä jumalaa. Jumalaa, joka käyttäisi pakkoa ja väkivaltaa saadakseen ihmiset luopumaan harhaopista. Siksi Saul pystyi avustamaan kivityksessä. Olihan Jumalakin määrännyt kivittämään ja tappamaan! ”Saul uhkui yhä vihaa ja murhanhimoa Herran opetuslapsia kohtaan.” (Apt. 9:1)

Miten Jumala voisi saada tämän vihaisen ja väkivaltaisen miehen, joka palveli vihaista ja väkivaltaista jumalaansa tulemaan ystävällisen Jumalan ystävälliseksi ystäväksi?

Jumala valitsi kohdata Saulin Damaskoksen tiellä dramaattisella tavalla, koska Saul ei kuullut hiljaista kuiskausta. Kirkas valo, ääni, näön menetys. Pelottavaa, mutta toimivaa. Kun Saul tajusi olleensa väärällä puolella, hän varmaan ihmetteli miksei Jumala tuhonnut häntä heti. Niinhän itse olisi tehnyt! Väärässä olevat tuhotaan! Outoa!

Tässä vaiheessa Jumala olisi voinut antaa liudan käskyjä Saulille ja hän olisi ruvennut kuuliaisesti niitä noudattamaan, mutta Jumala halusi hänestä aidon ystävän, ei pelkästään uskollista palvelijaa. Niin Saulia kehotettiin menemään kaupunkiin odottamaan. Jumala halusi hänen tutustuvan itseensä. Ananias tuli hänen luokseen ja sanoi: ”Isiemme Jumala on valinnut sinut TUNTEMAAN tahtonsa, NÄKEMÄÄN Vanhurskaan ja KUULEMAAN HÄNEN OMAN ÄÄNENSÄ. Sinusta tulee hänen todistajansa, sinä kerrot kaikille ihmisille, mitä olet nähnyt ja kuullut.” (Apt. 22: 14,15)

Paavalin toiminta Korinttin hyvin hankalan ja vaikea seurakunnan kanssa kertoo, miten Paavali itse oli muuttunut kohdattuaan YSTÄVÄLLISEN Jumalan. Enää vallan väärinkäyttö ei kuulunut hänen toimintatapoihinsa.

”Seuratkaa minun esimerkkiäni, niin kuin minäkin seuraan Kristusta.” (1. Kor. 11:1) Teologisessa kiistassa hän sanoi: ”Kukin olkoon omassa vakaumuksessaan varma.” (Room. 14:5)

Ensiksi Paavali vetosi korinttilaisiin rakkaudella. Heille hän kirjoitti rakkaudesta, mutta heihin se ei tehnyt vaikutusta ja he hylkäsivät hänen opetuksensa. Ennen kohtaamistaan Jumalan kanssa Paavali olisi kyllä tiennyt mitä tehdä – vankilaan ja kivitykseen! Mutta nyt hän päätti mennä tapaamaan heitä. Hänelle oltiin epäkohteliaita ja häntä haukuttiin ja hänen arvovaltansa kyseenalaistettiin. Kyllähän Paavali kirjoittaa isoja, mutta läsnäollessaan hän on heikko ja puheissaan vajaa!

Korinttilaiset eivät ottaneet Paavalia tosissaan ennen kuin he oppisivat kunnioittamaan häntä. Paavali palasi Efesoon miettimään, mitä tehdä. Hän päätti toimia kuten Jumala toimi Siinailla – korottaa äänensä ja kirjoitti kirvelevän kirjeen. Se oli niin ankaraa tekstiä, että hän itki kirjoittaessaan. Hän pelkäsi tulevansa väärinymmärretyksi, eikä malttanut odottaa vastausta vaan lähti takaisin Korinttiin. Hän jopa katui kirjoittamaansa. Mutta matkalla hän sai tietää, että hänen hätätoimenpiteensä oli toiminut. Hänen kirjeensä oli vastaanotettu pelonsekaisesti, ja nyt korinttilaiset olivat valmiita kuuntelemaan.

Joosuan kirjan 7. luvussa kerrotaan, miten Akan oli ottanut saalista itselleen vaikka ei pitänyt. 7:25 Joosua sanoi: Miksi syöksit meidät onnettomuuteen? Tänä päivänä Herra syöksee sinut onnettomuuteen. Israelilaiset kivittivät kuoliaaksi Akanin ja hänen omaisensa ja polttivat heidän ruumiinsa…. Näin Herran viha lauhtui.” Miten voimme ymmärtää tämän?

Tullessaan Kaananin maahan oli tärkeää, että israelilaiset oppisivat luottamaan Jumalaan ja ottamaan hänet niin vakavasti, että tekisivät kuten hän käski. He olivat kaikki suuressa vaarassa, eikä heistä pitänyt tuleman itsekästä ryöstelevää roskajoukkoa. Älkää ottako saalista itsellenne!

Silloin elettiin aikaa, jolloin ihmishenki oli halpa, ja kansa itse oli ehdottanut sääntöä: ”Rangaistakoon kuolemalla jokaista, joka kapinoi käskyjäsi vastaan, eikä tottele sinua kaikessa mitä käsket tehdä.” (Joosua 1:18)

He toimivat oman aikansa arvojen ja toimintatapojen mukaisesti. Vielä lapsellisessa kehityksen vaiheessa olevat tarvitsevat rangaistuksen uhkaa toimiakseen oikein ja ollakseen valmiita kuuntelemaan. Kuten Paavali itki kirjoittaessaan ankaraa kirjettä, itki varmaan Jumalakin Akanin kohtaloa.

Voimmeko siis oikeasti luottaa Jumalan ystävällisyyteen ja olla hänen ystäviään?

Raamatusta löytyy Jumala, joka on kaikkivaltias ja voimallinen, mutta myös yhtä armahtava, ystävällinen ja luotettava, jonka suuri päämäärä on johtaa lapsensa ymmärtävän, aidon ystävyyden vapauteen. Matkalla tähän on Jumala valmis tekemään mitä tarvitaan, myös sellaista, joka voidaan
ymmärtää väärin. Hänen viholliset ja pintapuolisesti asioita katsovat näkevät epäystävällisen Jumalan. Mutta hänen ystävänsä näkevät luotettavan Jumalan.

Ilman luottamusta ei ole ystävyyttä.

Tänä vuonna haluan kutsua sinut mukaan kohtaamaan Jumalaa luotettavana ystävänä. Minä sanon teitä ystäviksi – sanoi Jeesus. Mitä me sanomme hänestä?


Ansku Jaakkola
Saarna 14.8. 2021 Jyväskylässä

Lähteitä:
Raamattu
Graham Maxwell: Servants or Friends? Another Look at God
Harold K. Moulton: The Analytical Greek Lexicon

Ajatus viikolle: Luuk. 6:44

 "Hedelmästään jokainen puu tunnetaan. Eihän orjantappuroista koota viikunoita eikä piikkipensaasta poimita rypäleitä."

 

2.8.2021

Kirjaston hyllyltä: George R. Knight: Identiteettiä etsimässä

Tämä on ensimmäinen Kirjaston hyllyltä -teksti tähän blogiin. Tarkoituksena on esitellä seurakunnan pienen, mutta kiehtovan, kirjaston tarjontaa. Seurakuntalaiset voivat lainata teoksia kotiinsa (merkitse vain lainasi vihkoon, jotta kirjan sijainti ei ole yksin sinun muistisi varassa!). 



Ensimmäiseksi esiteltäväksi teokseksi sopii George R. Knightin Identiteettiä etsimässä - Adventtikirkon opilliset kehitysvaiheet (2000). Suomentanut Olavi Rouhe.


Kirja kertoo nimensä mukaisesti adventtikirkon opillisista kehitysvaiheista. Mistä kaikki sai alkunsa ja miten adventtikirkon oppi on kehittynyt nykyiseen muotoonsa. Esipuheessa, jonka on kirjoittanut Neal C. Wilson, painottaa lukemaan kirjan kokonaisuudessaan. Yksittäisiin mielenkiinnon kohteisiin keskittyminen voi vääristää kuvaa, koska adventtikirkon kulkemaan teologiseen tiehen kuuluu myös melkoisia harhapolkuja. Nämä asiat käydään läpi kirjassa rehellisesti, mikä auttaa uskomaan kirjoittajan pyrkimykseen antaa mahdollisimman oikea ja perusteellinen kuva aiheesta.


Kirjoittajan (ja suomentajan) käyttämä kieli on helposti ymmärrettävää, mikä tasapainottaa asiapitoisuudesta johtuvaa raskaslukuisuutta. Näin kirja on lähestyttävämpi kuin pelkän akateemiselta vaikuttavan otsikkonsa perusteella voisi arvella. Kirjaa voikin  suositella kaikille, joita aihe kiinnostaa.


Mikäli olet jo lukenut kirjan, voit jättää mielipiteesi kommentteihin. Tämä kirja tarjoaa varmasti keskustelunaiheita!

2.7.2021

Lepo Kristuksessa - mitä kaikkea se voikaan olla?

 Lepo Kristuksessa

Mitä kaikkea Jeesus mahtoi tarkoittaa sanoessaan:
“Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon”?


Raamattutunnit lauantaisin heinä-syyskuussa 2021
Jyväskylän adventtiseurakunta, Ilmarisenkatu 18


3.7. Elämää 24/7 yhteiskunnassa

10.7. Levottomia ja ...

17.7. Levottomuuden juuret

24.7. Levon hinta

31.7. ”Tulkaa minun luokseni – -”

7.8. Lepoa perhesuhteisiin

14.8. Lepo, ihmissuhteet ja eheytyminen

21.8. Vapaa lepäämään

28.8. Levon jaksottaminen

4.9. Sapatin lepo

11.9. Kaipaus enempään

18.9. Levoton profeetta

25.9. Loppumaton lepo

Minun sieluni ja ruumiini kohottaa riemuhuudon, kun tulen elävän Jumalan eteen.

Jyväskylän adventtiseurakunta... sapattivapaalla jo vuodesta 1923

6.5.2021

Lapsettomien lauantai: Lohduttava syli

Lohduttava syli

Kuulin lapsettomien lauantaista ensimmäistä kertaa, kun olimme mieheni kanssa toivoneet lasta noin vuoden ajan. Etsin netistä tietoa, koska mieleeni oli hiipinyt epäilys, että olisimme ”niitä”. Vuotta myöhemmin asiasta ei ollutkaan enää epäselvyyttä. Olimme tahattomasti lapsettomia.

Lapsettomien lauantai on epävirallinen muistopäivä, jota vietettiin ensimmäisen kerran Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n aloitteesta vuonna 1993. Kyseessä ei ole juhlapäivä, eikä se, että päivää vietetään äitienpäivää edeltävänä lauantaina ole sattumaa. Lapsettomien lauantai on muistopäivä. Sen tarkoituksena on tuoda esiin tahatonta lapsettomuutta, ettei joukko ihmisiä jäisi ulkopuolelle – hekin ovat Jumalalle aivan yhtä arvokkaita ja rakkaita – eikä vanhemmuutta pidettäisi itsestäänselvyytenä. Kaikki miehet eivät ole isejä, eivätkä kaikki naiset ole äitejä.

Tahaton lapsettomuus on hyvin yksityinen suru, ainakin omalta osaltani voin sanoa niin. Sittemmin olen ollut kohtalaisen avoin lapsettomuudestamme, mutta aluksi salasin suruni kaikilta, paitsi mieheltäni, joka jakoi sen kanssani – ja Jumalalta. Olisi ollut aivan liikaa vaadittu, että olisin kyennyt pukemaan tunteeni ja kokemukseni ymmärrettäviksi sanoiksi.

Lapsettomuudesta on vaikeaa puhua ulkopuolisille, ja on hyvin ikävää laittaa toinen tilanteeseen, jossa he kokevat, että heidän pitäisi sanoa jotain sopivaa ja kannustavaa. Hyväntahtoiset kehotukset olemaan stressaamatta ja kertomukset ihmeistä, jotka tapahtuivat toisille, ne voivat tehdä kipeää.

Niinpä minä käännyin Jumalan puoleen. Rukoilin johdatusta. Purin sydäntäni. Avasin hänelle pelkoni, turhautumiseni ja suruni. Rukoilin jatkuvasti, että tilanne ratkeaisi niin kuin hänen mielestään parhaaksi on.

Raamattua tutkiessani löysin kuusi kertomusta tahattomasta lapsettomuudesta.

Näistä kertomuksista tunnetuin lienee Saaran tarina (1. moos. 15-21). Se on myös pisin ja yksityiskohtaisin. Se kuvaa monia lapsettomuuden aiheuttamia tunteita, kuten epätoivoa, surua, kateutta ja lopulta asian hyväksymisen. Kun Saaralle selvisi, ettei tule raskaaksi, hän lapsen saadakseen pyysi miestään Abrahamia saamaan lapsen orjattaren kanssa. Ajan myötä Saara kasvoi naiseksi, joka nauroi kuullessaan saavansa lapsen.

Lyhyin ja ytimekkäin kertomus lapsettomuudesta on Iisakin ja Rebekan tarina: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tämä oli hedelmätön. Herra kuuli hänen rukouksensa, ja Rebekka tuli raskaaksi.” (1. Moos 25:21) Tässä yhdessä ainoassa jakeessa on kuvattu kaikki, mitä ihmisen tarvitsee tehdä: kääntyä Jumalan puoleen. On tosin hieman epäselvää, kuinka huolissaan Iisakin todella olisi tarvinnut olla. Hänen isälleen Abrahamille oli luvattu, että hänen jälkeläisensä lukumäärä olisi merkittävä, ja Iisak isänsä “ainoana” poikana olisi luontaisesti osallinen kyseisestä lupauksesta. Samaan aikaan ajattelen, että Iisakin ja Rebekan oli hyvä tiedostaa, että lapset ovat Jumalan arvokas lahja myös heille, ei itsestäänselvyys.

Raakel (1. moos 29:31, 30:22). Hänen kertomuksensa on ainoa, jossa lapsettomuuden syy mainitaan: koska hänen miehensä Jaakob suosi häntä toisen vaimonsa Lean kustannuksella. Hänkin sai lopulta kaksi poikaa: Joosefin ja Benjaminin.

Hanna. (1. Sam. 1) Hänen lapsettomuudestaan puhutaan vain lyhyesti, mutta hänen surunsa nousee selvästi esiin. Hän itki rukoillessaan kirkossa niin kovasti, että pappi Eeli luuli hänen olevan juovuksissa.

Manoahin vaimon (Tuom. 13:2) sekä Elisabetin ja Sakariaan (Luuk. 1:7-25) tarinat muistuttavat jossain määrin toisiaan. Manoahin vaimon nimeä ei edes mainita koko kertomuksessa, joka on enemmän Simsonin taustatarina kuin kertomus lapsettomuudesta. Vastaavasti Elisabetin ja Sakariaan lapsettomuudesta kerrotaan Johannes Kastajan taustatarinana, mutta heidän lapsettomuudesta puhutaan myös tunteiden tasolla. Elisabetin sanat lasta odottaessaan kertoo myös lapsettomien, erityisesti naisten, kokemasta kohtalosta: “Tämän on Herra minulle tehnyt. Hän on katsonut minun puoleeni ja päästää minut ihmisten halveksunnasta.” (Luuk. 1:25) Tahattomasti lapsetonta naista halveksuttiin avoimesti.

Yhteistä kaikille näille tarinoille on, ettei heistä kukaan jää lapsettomaksi. Raamatussa pysyvästi lapsettomaksi jäävät henkilöt ovat kulkeneet elämässään polkuja, joihin ei liity perhe. Se ei tarkoita sitä, että kaikki Herraa rukoilevat saisivat lapsen. Osa tahattomasti lapsettomista jää rukouksista huolimatta pysyvästi lapsettomiksi.

Me voimme kuitenkin kääntyä Jumalan puoleen murheinemme, koska  ei mikään eikä kukaan erota meitä Jumalan rakkaudesta. Me voimme vaikka pienen lapsen lailla raivota hänelle, koska emme voi ymmärtää miksi ei voi saada jotain, mikä on toisille niin luonnollista ja itsestäänselvää. Parhaassa tapauksessa tämä lähentää suhdettamme taivaalliseen Isäämme; meidän on lähestyttävä häntä voidaksemme raivota hänelle. Niin kävi minullekin. Sain rauhan ja pystyin entistä enemmän arvostamaan sitä, miten paljolla minua oli jo siunattu. Niinpä ennen kuin tiesin tulevani äidiksi, tein kastepäätöksen.

Minä tiedän, ja pyrin niin todistamaan, että jos olisimme jääneet pysyvästi lapsettomiksi, meidät olisi kannateltu surumme yli. Tunsin niin myös silloin, kun katselin vastasyntynyttä esikoistani vastasyntyneiden teho-osastolla epävarmana hänen voinnistaan. Se on kuitenkin jo eri tarina, joka päättyi onnellisesti. Nämä kokemukset vahvistivat ymmärrystäni siitä, että meitä ei jätetä yksin surumme keskelle. Äitinä minä pyrin tarjoamaan lapsilleni lämpimän ja turvallisen sylin, mutta se on pientä verrattuna siihen, miten lohduttava voi Jumalan syli olla. Niin kuin Matteuksen evankeliumin 5. luvussa sanotaan: ”Autuaita murheelliset, sillä he saavat lohdutuksen.”

Tulevana sunnuntaina saan viettää äitienpäivää, nyt jo kahden lapsen äitinä. Lauantaina haluan kuitenkin muistaa omaa taivaltani sekä muita lapsettomuudesta kärsineitä. Se on aihe, joka helposti unohtuu monilta elämän monien pyöritysten lomassa. Joten kaikessa hiljaisuudessa monet tahattomasti lapsettomat katselevat elämää, ulkopuolisina. Ja sitä ulkopuolisuuden tunnetta toivoisin lievennettävän. Nämä ihmiset ovat osa elämää. Heidän lapsettomuutensa ei saa vähentää heidän arvoaan ihmisinä, läheisinä. 

Lapsettomien lauantaita voi viettää monin eri tavoin:

-Muistamalla lapsettomia, sekä tahattomasti että vapaaehtoisesti lapsettomia, rukouksessa.

-lapsettomille ystäville, kysyä kuulumiset ja ehkä sopia tapaamisesta jonkin hauskan asian äärelle. Ei ole tarpeen mainita lapsettomuutta, vaan “koska olet arvokas ystävä”.

-Käymällä Mäntykankaan hautausmaalla sijaitsevassa Hietakehdossa. Se sijaitsee siunauskappelin takana uurnametsähautausmaan keskusaukiolla. Aukion muurin laatassa on sanat “Lapselle, jota emme saaneet”. Aukiolla on myös luonnonkivi ja vesiallas, johon voi tuoda kelluvia kynttilöitä. Katoksen alla penkillä voi viivähtää hetken aukiota ympäröivän kauniin mäntymetsän rauhassa. Paikka on nimetty Aleksis Kiven Sydämeni laulun mukaan.

-Osallistumalla Simpukka ry:n tapahtumiin (https://www.simpukka.info/simpukka-viikko-2021/), kuten Tyhjän sylin hartauteen, joka pidetään Seinäjoella, mutta johon voi osallistua myös verkon välityksellä.

Tässä kerrotaan tahattoman lapsettomuuden aiheuttamasta surusta, mutta Jumalan lohduttava syli on avoin kaikille, jotka sitä tarvitsevat. Kiitos Luojalle siitä!

Tuija Vangas-Heiskanen


23.4.2021

"Ikuinen sopimus ja nimen merkitys"

 La 24.4. klo 11 etäjumalanpalvelus zoomissa

"Ikuinen sopimus ja nimen merkitys" Ansku Jaakkola

Tervetuloa keskustelemaan, pohtimaan, rakentumaan ja saamaan voimaa!

Linkin voit pyytää: 044 0231967

Vappumyyjäiset perjantaina 30.4. klo 8-13














Herkulliset, tuoreet ja itse tehdyt munkit 1,20 €/ kpl

Kotisimaa 3,5 € / litra

Toscakakku 9 € kpl

Kasvispiirakka 9 € kpl

TILAAMALLA ETUKÄTEEN varmistat, että sinulle riittää ja sovimme oman noutoajan, jotta voimme toimia mahdollisimman turvallisesti. 

Tilaukset: 044 0231967

Tervetuloa. Hyvää vappua pienessä piirissä itse kullekin!

16.4.2021

Munkkeja ja simaa vappuna 2021

Vappumyyjäiset perjantaina 30.4. klo 8-13

Pitkän koronavuoden jälkeen on aika saada munkkeja ja simaa! Joten turvallisuusohjeita noudattaen pidämme pienimuotoiset vappumyyjäiset.

Tarjolla rajoitettu määrä MUNKKEJA ja SIMAA. Myös leivonnaisia ja kirpputori.

Herkulliset, tuoreet ja itse tehdyt munkit 1,20 €/ kpl
Kotisimaa 3,5 € / litra
Toscakakku 9 € kpl
Kasvispiirakka 9 € kpl

TILAAMALLA ETUKÄTEEN varmistat, että sinulle riittää ja sovimme oman noutoajan, jotta voimme toimia mahdollisimman turvallisesti. 

Tilaukset: 044 0231967

Tervetuloa!

PS. Suosittelemme maskin käyttöä ja muistutamme pitämään riittävät turvavälit


12.3.2021

Hengellisesti köyhät ja rakkauden lietsontaa

 La 13.3. klo 11 jumalanpalvelus zoomissa

Saarna Jorma Räsänen: Autuaita ovat hengellisesti köyhät

Raamattutunti Ansku Jaakkola: Rakkauden lietsontaa (Jesaja 55 ja 58)

12.2.2021

Sinä päivänä - tänä päivänä

 La 13.2. klo 11 jumalanpalvelus etänä

Pekka Pihl 

Raamattutunti: "Assyrian kukistuminen"

Saarna: "Sinä päivänä - tänä päivänä, paratiisia etsimässä"

29.1.2021

"Nobelin Rauhan ruhtinas" ja "Väistyvä valheverho"

 La 30.1. 2021 klo 11 jumalanpalvelus zoomissa

Saarna Katri Kopponen
Raamattutunti Ansku Jaakkola "NOBELIN RAUHAN RUHTINAS"
Musiikkiesitys Maria Källman
Saarna Hilja Vehkavuori "VÄISTYVÄ VALHEVERHO"

Tervetuloa!

Linkin voi pyytää: 044 0231967

25.1.2021

Sovinnossa koko luomakunnan kanssa (rukousviikko)

”Jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi.”
(Joh 15:11)

Kol. 1:15–20 Hän pitää kaiken koossa
Mark. 4:30–32 Niin pieni kuin sinapinsiemen


Rukous

Kolmesti pyhä Jumala, me kiitämme sinua siitä, että olet luonut meidät ja rakastanut meitä.
Me kiitämme sinua läsnäolostasi meissä ja luomakunnassa.
Anna meidän oppia katsomaan maailmaa niin kuin sinä katsot sitä, rakkaudella.
Anna meidän tämän näyn toivossa tehdä työtä maailman hyväksi,
jossa oikeudenmukaisuus ja rauha kukoistavat,
sinun nimesi kunniaksi.

24.1.2021

Ykseydessä kasvaen (rukousviikko)

”Minä olen viinipuu, te olette oksat”
(Joh 15:5a)

1. Kor. 1:10–13; 3:21–23 Onko Kristus jaettu?
Joh. 17:20–23 Niin kuin sinä ja minä olemme yhtä

Rukous

Pyhä Henki,
elämän tuova tuli ja hellä henkäys, tule ja pysy meissä.
Uudista meissä intohimo ykseyttä kohtaan niin,
että voisimme elää tuntien sen siteen, joka yhdistää meidät sinuun.
Anna kaikkien, jotka ovat pukeneet Kristuksen ylleen kasteessa,
todistaa yhdessä siitä toivosta, joka heitä kantaa.

23.1.2021

Toiset lämpimästi vastaanottaen (rukousviikko)

 ”Te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy”
(Joh. 15:16b.)

1. Moos. 18:1–5 Abraham pitää vieraanaan enkeleitä Mamren tammistossa
Mark. 6:30–44 Jeesuksen myötätunto kaikkia näitä ihmisiä kohtaan


Rukous

Jeesus Kristus,
me tahdomme ottaa lämpimästi vastaan kanssamme olevat veljet ja sisaret.
Sinä tiedät, kuinka usein koemme avuttomuutta heidän kärsimyksensä edessä,
ja kuitenkin sinä olet aina jo meidän edellämme
ja olet jo ottanut heidät myötätuntoisesti vastaan.
Puhu heille meidän sanojemme kautta, tue heitä meidän toimiemme kautta
ja anna siunauksesi levätä meissä kaikissa. Aamen.

22.1.2021

Lähimmäisenrakkaus ja anteeksipyytäminen


 La 23.1. 2021 klo 11 jumalanpalvelus ETÄNÄ zoomissa.

Saarna: Lähimmäisenrakkaus ja anteeksipyytäminen
Teemu Keronen

Raamattutunti: Vaikeimman kautta (Jesaja 7: 14-25; 8:1-22)
Ansku Jaakkola

Tervetuloa! Linkkiä voit pyytää: 044 0231967

Antaen Sanan muuttaa itsensä (rukousviikko)

”Sillä se sana, jonka olen teille puhunut, on puhdistanut teidät.”
(Joh. 15:3)

5. Moos. 30:11–20 Jumalan sana on teidän lähellänne
Matt. 5:1–12 Autuaita olette te


Rukous

Kiitetty olet sinä, Jumala Isämme,
sanasi lahjasta pyhissä kirjoituksissa.
Kiitetty olet sinä sen muutoksen tuovassa voimassa.
Auta meitä valitsemaan elämä ja ohjaa meitä Hengelläsi,
että voisimme kokea sen onnen, jonka sinä niin kovin haluat jakaa kanssamme.

 

21.1.2021

Yhdessä rukoillen (rukousviikko)

”En sano teitä enää palvelijoiksi… Minä sanon teitä ystävikseni"
(Joh. 15:15)

Room. 8:26–27 Henki auttaa meitä, jotka olemme heikkoja
Luuk. 11:1–4 Herra, opeta meitä rukoilemaan

Rukous

Herra Jeesus,
sinun koko elämäsi oli rukousta,
täydellisessä sopusoinnussa Isän kanssa.
Opeta meitä Henkesi kautta rukoilemaan sinun rakastavan tahtosi mukaan.
Anna koko maailman uskollisten yhdistyä yhteiseen esirukoukseen ja ylistykseen,
ja anna rakkauden valtakuntasi tulla.

20.1.2021

Yhdeksi ruumiiksi muodostuneina (rukousviikko)

”Rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä”
(Joh. 15:12b)

Kol. 3:12-17   Pukeutukaa sydämelliseen armahtavaisuuteen
Joh. 13:1-15; 34-35 Rakastakaa toisianne

Rukous

Jumala Isämme,
sinä ilmoitat meille rakkautesi Kristuksen
sekä veljiemme ja sisartemme kautta.
Avaa sydämemme niin, että voimme
ottaa toinen toisemme lämpimästi vastaan
eroavaisuuksistamme huolimatta ja elää anteeksiannossa.
Anna meidän elää yhdessä yhtenä ruumiina
niin, että jokaisen persoonan lahja voi tulla valoon.
Anna meidän kaikkien yhdessä heijastaa elävää Kristusta.

19.1.2021

Sisäisesti kypsyneinä (Kristittyjen ykseyden rukousviikko)

 ”Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä”
(Joh. 15:4a.)

Ef. 3:14-21 Asukoon Kristus teidän sydämissänne
Luuk. 2:41-52 Maria kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut

Rukous
Pyhä Henki,
anna meidän ottaa sydämessämme vastaan Kristuksen läsnäolo,
ja hellästi vaalia sitä niin kuin rakkauden salaisuutta.
Ruoki rukoustamme, valaise Kirjoitusten lukemisemme,
toimi kauttamme niin, että lahjojesi hedelmät saisivat kärsivällisesti kasvaa meissä.



--

Jyväskylässä rukousviikko aloitettiin yhteiselle rukoustilaisuudella, joka suoratoistettiin YouTubessa. Se voi myös nähdä torstaina 21.1. 2021 klo 21.15 TV7-kanavalla.

Tässä on pastorimme Ansku Jaakkola puheenvuoro ja rukous:

SISÄISESTI KYPSYNEINÄ

Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä, sanoo Jeesus Kristus.

Mitä se oikein tarkoittaa? Mistä pysymisessä on kysymys?

Jos ajatellaan vaikka hyvää parisuhdetta, niin siinä pysytään, koska halutaan. Siinä ei olla pakosta tai uhattuna. On lupa olla rennosti oma itsensä. Toisaalta taas minä-ajattelu muuttuu me-identiteetiksi. Usein pitkissä parisuhteissa muututaan enemmän tai vähemmän toisen kaltaiseksi. Toisen ajatukset, toiveet ja persoona kiinnostavat. On levollista eikä koko ajan tarvitse olla huolissaan onko meidän suhde nyt kunnossa. Toisesta tietää niin paljon, että voi luottaa hänen rakkauteensa – siis uskoa. Usko on luottamusta.

Jeesus sanoo: Pysykää minussa, NIIN minä pysyn teissä. Hänessä pysyminen on meidän valintamme. Hän on toki valinnut meidät ensin, mutta hän ei pakota. Rakkaus, jota Jeesus meiltä kaipaa, on vapaaehtoista. Jos haluatte pysyä minussa, niin minä mielihyvin pysyn teissä!

Mutta mistä tämä pysyminen oikein koostuu?

Jeesus sanoo: pysykää minussa, pysykää minun rakkaudessani, minun sanani pysyy teissä, jos noudatatte käskyjäni te pysytte minun rakkaudessani.

KRISTUKSEN rakkaus, KRISTUKSEN sana, KRISTUKSEN käskyt kiinnittävät meidät Kristukseen. Viinipuun elämä tulee oksan elämäksi. Heikkoutumme liittyy Kristuksen väkevyyteen, vajavaisuutemme liittyy Kristuksen täyteyteen, puutteemme liittyvät Kristuksen äärettömään voimaan. Yhteydessä Elämän Lähteeseen, me oksat saamme elämän.

Kun pysymme hänessä, joka koko olemukseltaan on rakkaus, alkaa hänen rakkautensa rakastaa meissä. Kristuksen sana puhdistaa meidät. Meille, joille rakkaus on varsin tuntematonta maaperää ja joilla voi olla hyvinkin nurinkurisia käsityksiä rakkaudesta, Kristuksen käskyt sanoittavat miten rakkaus toimii, näkyy ja vaikuttaa käytännössä.

Kirjeessä efesolaisille on rukous Kristuksessa pysymisestä. Isä ”hengellään vahvistaa ja voimistaa sisäistä olemusta” ja Kristus asuu sydämissänne kun 1) uskotte eli luotatte ja 2) rakkaus on elämänne perustus ja kasvupohja. Isä, Poika ja Pyhä Henki, koko Jumala on saa tässä mukana!

Pysyminen Kristuksessa merkitsee hänen Henkensä vastaanottamista. Pyhä Henki vahvistaa sisäisen olemuksemme Kristuksen rakkauteen, sillä se on niin hurjaa, avaraa, suurta, haastavaa, rohkeaa ja hellää, että me tarvitsemme Hengen voimaa osallistuaksemme siihen. Rakkauden kasvupohjan ravinteet tulevat osaksi meitä viiniköynnöksen oksia. Ja yhdessä muiden oksien, kaikkien Jeesuksessa pysyvien kanssa hänen rakkautensa ravinto pitää meidät hengissä, tekee meistä hedelmällisiä jatkuvasti venyttäen käsitystämme Kristuksen rakkaudesta. Aina se vaan on avarampi ja laajempi, leveämpi, pitempi, korkeampi ja syvempi kuin olemme ymmärtäneet. Se menee yli hilseen, ”ylittää kaiken tiedon”.

Tähän Jeesus meitä kutsuu, kun hän sanoo: Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eläen Kristuksessa, pysyen Kristuksessa, Kristuksen tukemana, häneltä ravintoa saaden sinä kannat hedelmää.

Rukous:
Taivaallinen Jumalamme, kiitos kutsustasi pysyä Jeesuksessa Kristuksessa – sanomme kyllä, kiitos, kyllä, kyllä! Haluamme pysyä Kristuksessa: virratkoon HÄNEN rakkautensa, HÄNEN sanansa, HÄNEN käskynsä meihin.

Liittykööt heikkoutemme ja puutteemme sinun rakkautesi ravinteisiin, jotta sinä voit kauttamme ilmaista voimaasi, pyhyyttäsi ja hellyyttäsi. Ota elämämme sinun palvelukseesi.

Saakoon Jumalan armo voittaa luonnollisessa sydämessämme asuvan itsekkyyden. Tervetuloa Pyhä Henki vahvistamaan meitä elämään rakkauden perustuksella ja voimistamaan meitä, jotta rohkenemme yhdessä toisten kanssa jatkuvasti laajentaa ymmärrystämme Kristuksen rakkauden häkellyttävästä laajuudesta kaikkia ihmisiä kohtaan.

Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen amen.


17.1.2021

Kristittyjen ykseyden rukousviikko 18.-25.1. 2021 "Pysykää minun rakkaudessani..."

 ”Pysykää minun rakkaudessani, niin tuotatte paljon hedelmää.”

Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Pysykää minun rakkaudessani” (Joh. 15:9). Hän pysyy Isän rakkaudessa (Joh. 15:10), eikä tahdo mitään muuta kuin jakaa tämän rakkauden meidän kanssamme: ”Minä sanon teitä ystävikseni, olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken, minkä olen Isältäni kuullut” (John 15:15b).

Oksastettuina viinipuuhun, joka on Jeesus itse, Isästä tulee viinitarhuri, joka leikkaa meitä saadakseen meidät kasvamaan. Tämä kuvaa sitä, mitä tapahtuu rukouksessa. Isä on meidän elämämme keskus, joka kokoaa yhteen meidän elämämme. Hän leikkaa meitä ja tekee meistä ehyitä, ja koko ihmiskunta antaa kunnian Isälle.


”Siinä minun Isäni kirkkaus tulee julki, että te tuotatte runsaasti hedelmää” (Joh. 15:8). Me emme voi tuottaa hedelmää omin voimin. Me emme voi tuottaa hedelmää erossa viinipuusta. Hedelmän tuottaa mahla, meidän lävitsemme virtaava Jeesuksen elämä. Jeesuksen rakkaudessa pysyminen, pysyminen oksana viinipuussa, on se mikä mahdollistaa hänen elämänsä virtaamisen meidän kauttamme.

Jeesuksen elämä virtaa kauttamme, kun kuuntelemme häntä. Jeesus kutsuu meitä antamaan hänen sanansa pysyä meissä (Joh. 15:7) ja silloin saamme sen, mitä ikinä pyydämme. Hänen sanassaan me tuotamme hedelmää. Haluamme liittyä Kristukseen persoonina, yhteisöinä ja koko kirkkona, että voisimme pitää hänen käskynsä rakastaa toisiamme, niin kuin hän on rakastanut meitä (Joh. 15:12).

Vaikka me kristityt pysymme Kristuksen rakkaudessa, me elämme myös luomakunnassa, joka yhä huokaa ja vaikeroi odottaessaan pääsyä vapauteen (vrt. Room. 8). Maailmassa me todistamme, kuinka pahuus ilmenee kärsimyksissä ja konflikteissa. Solidaarisuudessa kärsivien kanssa annamme Kristuksen rakkauden virrata kauttamme. Pääsiäisen salaisuus kantaa meissä hedelmää silloin, kun tarjoamme rakkautemme veljillemme ja sisarillemme ja vaalimme rauhaa maailmassa.

Hengellisyys ja solidaarisuus liittyvät erottamattomasti toisiinsa. Kristuksessa pysyen saamme voimaa ja viisautta toimia epäoikeudenmukaisia ja sortavia rakenteita vastaan, tunnistaa täydesti itsemme veljiksi ja sisariksi koko ihmiskunnan kanssa ja toimia uuden elämäntavan luojina luomakuntaa kunnioittaen ja yhdessä sen kanssa toimien.

Otteita rukousviikon johdannosta, joka löytyy kokonaisuudessaan täältä.