Jyväskylän adventtiseurakunta

-Avoimet ovet, avoimet sydämet, avoin Jumalan syli-

11.1.2019

Ilmestyskirja: symbolinen kuvaus


Ilmestyskirja on tarkoitettu ymmärrettäväksi!

Varhaiset kristityt kuuntelivat yhdessä jonkun lukutaitoisen lukiessa heille Ilmestyskirjan kokonaisuudessaan – ja he ymmärsivät yhä paremmin miten ihmeellinen Kristus on ja tulivat rohkaistuiksi.

Käyköön näin myös meille, kun tammi-maaliskuun raamattutunneille adventtiseurakunnissa pureudumme tutkimaan yhdessä Ilmestyskirjaa.

Ilmestyskirja alkaa näin:
”Jeesuksen Kristuksen ilmestys, jonka Jumala antoi hänelle näyttääkseen palvelijoilleen, mitä pian on tapahtuva. Jumala lähetti enkelinsä ja ilmoitti kaiken palvelijalleen Johannekselle, joka nyt omalla todistuksellaan vahvistaa Jumalan sanan ja Jeesuksen Kristuksen todistuksen, kaiken minkä on nähnyt.

Autuas se, joka tämän toisille lukee, autuaat ne, jotka kuulevat nämä ennussanat ja ottavat varteen sen, mitä tähän kirjaan on kirjoitettu, sillä hetki on lähellä”. (1:1-3)

Ilmestyskirjan alku tekee harvinaisen selväksi, mikä sen tarkoitus on:

1) Se on ilmestys Jeesuksesta ja Jeesukselta. Kristus on kirjan päähenkilö. Elleivät Ilmestyskirjan selitykset (vaikkapa pasuunoista, Harmagedonista tai mistä vaan) kirkasta meille Kristusta, ovat selitykset pielessä.

2) Kirja on tarkoitettu ymmärrettäväksi. Kreikan kielessä kun se mitä ”kuullaan”, on akkusatiivimuodossa on kyse ”ymmärryksellä kuulemisesta”.

3) ”Lukeminen” ja ”kuuleminen” ovat muodossa, joka tarkoittaa jatkuvaa toimintaa. Kirja on siis tarkoitettu kaikille, jotka lukevat ja kuulevat ymmärryksellä – myös meille.

4) Ilmestyskirja ei ole tarkoitettu luettavaksi kirjaimellisesti, vaan se on symbolinen kuvaus. ”Ilmoitti” on sana, joka tarkoittaa ”symbolisella kielellä tulevaisuudesta puhumista”. Symbolein, vertauskuvallisin sanoin meille kerrotaan ”mitä pian on tapahtuva”. Kirjaimellisin sanoin tämä ei onnistuisi! (Toinen paikka Raamatussa, jossa puhutaan symbolisella kielellä tulevaisuudesta on Danielin kirjan toinen luku, jossa on Nebukadnessarin kuvapatsasuni.)

Symbolisuus on tärkeää pitää mielessä myös miettiessämme, mitä erilaiset lukumäärät tarkoittavat Ilmestyskirjassa:  Ne erityisesti kertovat laadusta, eivät niinkään lukumäärästä.

Ensimmäisen luvun jakeessa 11 Johannekselle sanotaan: ”Kirjoita mitä näet”. Sitten jakeessa 19 ”Kirjoita siis, mitä näet: se, mikä on nyt, ja se, mikä on myöhemmin tapahtuvat.” Jakeessa aikamuoto on oikeasti tarkemmin: Kirjoita mitä OLET NÄHNYT.

Mitä Johannes näki jakeiden 11- ja 19 välissä? Jeesuksen Kristuksen! Siispä Johannes kirjoittaa meille symbolisin sanoin Jeesuksesta Kristuksesta, joka on tulevien tapahtumien keskus.

Pidetään tämä mielessä, kun seikkailemme tammi-maaliskuussa Ilmestyskirjan kielikuvissa!

Jeesus sanoo myös meille: ÄLÄ PELKÄÄ. MINÄ OLEN ENSIMMÄINEN JA VIIMEINEN, IÄTI ELÄVÄ. MINÄ OLIN KUOLLUT, MUTTA NYT MINÄ ELÄN, ELÄN AINA JA IKUISESTI. MINULLA ON KUOLEMAN JA TUONELAN AVAIMET. (Ilm. 1:17-18)

Tervetuloa mukaan,

Ansku
pastori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti