28.10.2022

Uskonnot yhdessä rauhan puolesta 


Uskontojen rauhan kävely järjestettiin ensimmäistä kertaa Jyväskylässä 24.10. 2022 YK:n päivänä. Oli hienoa saada olla mukana järjestäjänä!

Kompassilla lyhyet puheenvuorot rauhan ja kohtuullisuuden teemoista esittivät kaupunginjohtaja Timo Koivisto, kansanedustaja ja YK-liiton puheenjohtaja Joonas Könttä,  Sari Medjadji Islamilaisesta seurakunnasta,  Funlayo Vesajoki Paremmin yhdessä ry:stä, Roija Aflatuni Jyväskylän Bahai-yhteisöstä ja Ansku Jaakkola adventtiseurakunnasta. 

Kompassilta kävelimme Mataraan nauttimaan iltateestä ja persialaisesta musiikista. Hieno kokemus elintärkeän ja hauraan asian - rauhan - puolesta.

Puheenvuorossaan pastorimme Ansku Jaakkola sanoi:

Tervehdys kaikki rauhantahtoiset jyväskyläläiset, kansalaiset! Olen Ansku Jaakkola, Jyväskylän adventtiseurakunnan pastori. 

Rauha – sovinnon tila, väkivallan poissaolo. Ja paljon enemmän.  Kristillisen hengellisyyden näkökulmasta rauha on shalom – kokonaisvaltainen kukoistus. Se on enemmän kuin vain rauhalliset puitteet ja se perustuu sille, että Elämän Lähde, Jumala on rauhan JA rakkauden Jumala.

Joskus rauhaanpakottaminen on tarpeellista, mutta se ei vielä saa aikaan pitkäkestoista ja kokonaisvaltaista rauhaa. Pakottaminen on huono väline saada pysyviä tuloksia. Syvällinen rauha perustuu vapauteen ja rakkauteen. Rakkaus ei ole vain sydän-emojeja ja fiilistelyä, vaan sen tekemistä, mikä on toiselle parhaaksi. Rauhaa rakentaa toinen toisensa kunnioituksessa kilpaileminen, itselle erilaiseen tutustuminen ja sen arvostaminen, ystävyys, jota täällä eri uskontojen eläjinä olemme toteuttamassa.

Rauhan ja rakkauden Jumalan elämänohjeissa sanotaan ”Karta pahaa ja tee hyvää, pyri sopuun, rakenna rauhaa.” (PS. 34:15) ”Tavoittele oikeudenmukaisuutta, uskoa, rakkautta ja rauhaa…” (2.Tim. 2:22)

Jeesus sanoi: ”Siunattuja ovat rauhantekijät: heitä kutsutaan Jumalan lapsiksi.” (Matt. 5: 9) Rauhantekeminen vaatii rohkeutta. Se ei ole helppoa isoissa poliittisissa konflikteissa ja sodissa eikä myöskään kotoisemmissa yhteisöissämme ja ihmissuhteissamme. Kaikki eivät kykene tai edes halua rauhaa. ”Heidän puheensa eivät rakenna rauhaa, he punovat juonia maan hiljaisia vastaan.” (Ps. 35:20)

Kun rauhantekijät puuttuvat kiusaamiseen ja väkivaltaan, joutuvat he usein itse sen kohteeksi. Rauhaa ei rakenneta sivuuttamalla väkivalta ja kiusaaminen. Jeesus jatkoikin sanoen ”Siunattuja ovat ne, joita vainotaan oikeudenmukaisuuden vuoksi: taivasten valtakunta on heidän.”  (Matt. 5:10) Se tarkoittaa sitä, että Elämän Lähde, rakkauden ja rauhan Jumala on heidän kanssaan, he ovat Jumalan valtakunnassa. 

Rauhantekijöitä tarvitaan, koska rauhasta on pulaa. Oikeudenmukaisuuden puolustajia tarvitaan, koska siitä on pulaa. Elämme maailmassa, jossa on järkyttävän paljon järkyttävää pahuutta ja väkivaltaa. Nykyään kun voimme seurata pahuuden tekoja lähes ajantasaisesti, ei ole yksinkertaista ylläpitää omaa mielenrauhaansa- jota kuitenkin tarvitaan, jotta pysyy toimintakykyisenä eikä tarvitse hakea turvaansa kohtuuttomuudesta.

Raamatussa on käsite ”rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen”. Se perustuu siihen, että saa olla pieni ihminen, kaikki ei ole minun harteillani ja vastuullani. Huolet, jotka niin helposti valtaavat mielen saa antaa ”rukoillen, anoen ja kiittäen” Jumalalle. ”Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, VARJELEE teidän sydämenne ja AJATUKSENNE, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa.” (Fil. 4:7)

Mielenrauhansa kanssa kamppaileville Jeesus sanoo: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista kuin maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Joh. 14: 27) Kristittynä, tämä ymmärryksen ylittävä rauha sydämessäni, uskallan olla vaipumatta epätoivoon, uskallan olla vähän rohkeampi ja osallistua rauhanrakentamiseen yhdessä kaikkien teidän - itse asiassa kaikkien meidän - kanssa. 

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto


Kansanedustaja Joonas Könttä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti