Jyväskylän adventtiseurakunta

-Avoimet ovet, avoimet sydämet, avoin Jumalan syli-

1.12.2011

Raporttia Ghanasta

Jarmo ja Erkki ovat katsastusmatkalla Ghanassa. Tässä lisää raporttia:

Tässä perjantain (25.11.11.) satoa Namongista. Saavuimme Accraan keskiviikkona illalla ja aamulla torstaina jatkoimme matkaa Kumasiin, jossa asumme Kobyn kotona. Matka autolla tänne sujui periafrikkalaiseen tyyliin eli auto keitti ainoastaan kymmenkunta kertaa ja perillä oltiin iltapäivän päätteeksi :)

Tänään tapasimme pastori Annor Boafon ja keskustelimme mahdollisesta jatkosta täällä. Iltapäivällä vierailimme sitten Namongissa, ensin sairaalassa ja sitten kyläpäällikön juttusilla.

Rakennus on nyt virallisesti sairaalan statuksella, mikä on hyvä asia, koska silloin potilaasta vakuutuksen perusteella maksettava maksu sairaalalle on suurempi kuin klinikalle (noin 3x).

Pidimme sairaalassa palaverin, johon osallistui meidän ja Kobyn lisäksi pastori Stephen ja sairaalan henkilökuntaa. Sairaalassa työskentelee tällä hetkellä 9 sairaanhoidon ammattilaista (professional) mikä sisältää kaikki tutkinnon suorittaneet, olivatpa sitten lääkäreitä, hoitajia tai vaikkapa fysioterapeutteja. Lisäksi sairaalassa työskentelee 19 henkilöä, jotka ovat opiskelijoita tms. joilla ei ole vielä em. professional statusta.

Tämän kuun alusta sairaala on pyörinyt 24 h -periaatteella. Yöllä sairaalassa päivystää kaksi hoitajaa. Sairaala näytti toimivan ihan oikeesti ja olimmepa todistamassa ultraäänilaitteen käyttöäkin kun eräs raskaana oleva nainen oli tutkittavana.

Saimme käyttöömme myös tilastoja toiminnasta ja malarian hoito/ennaltaehkäisy näyttää olevan ykkösaihe. Malarialääkitystä oli annettu reilusti yli tuhannelle ihmiselle. Nopealla vilkaisulla asiakkaita sairaalassa käy kuukausitasolla noin 1000, mutta siitä en osaa sanoa, kuuluuko tähän lukuun sairaalan puolella olevat, todennäköisesti ei.

Saamme lisää tietoa maanantaina kun käymme paikalla uudestaan. Tuolloin toivottavasti säästymme palavereilta ja saamme keskittyä kuvaamiseen ja haastatteluihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti