Sana adventti lat. adventus domini merkitsee Herran saapumista/tulemista. Suomessa adventtiajaksi tavallisimmin ajatellaan jouluun eli Vapahtajan tulemiseeen valmistavaa aikaa. Adventisteina korostamme myös Vapahtajan toisen tulemuksen iloa ja niinpä perinteinen adventtiaika on meillekin hyvä mahdollisuus keskittyä monipuolisesti Jeesukseen, elämämme keskipisteeseen. Hän on tie, totuus ja elämä.
Adventtikynttilöiden sytyttäminen on perua protestanttisesta Saksasta, josta tapa omaksuttiin ensin Ruotsiin ja sieltä myös Suomeen. Ennen joulua on neljä adventtia, kullakin oma teemansa protestanttisessa perinteessä. Kynttilät symboloivat valoa ja vapautusta, jota odotetaan - Jeesusta. Kullakin adventilla on myös oma merkityksensä.Tänä vuonna hyödynnämme tätä protestanttista ja Suomessa yleistä tapaa iloitessamme Jeesuksen tulosta ihmiseksi ja odottaessamme ja valmistautuessamme hänen toiseen tuloonsa.
adventti: Nöyrtymisen adventti
Ensimmäisenä adventtina on ollut tapana muistella Jeesuksen saapumista Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Hoosianna! -huudahdus perinteisessä joululaulussa tulee täältä. Se tarkoittaa “Oi auta, pelasta!”, mutta jo ennen Jeesuksen aikaa ilmaisua on käytetty juhlahuutona ja riemunilmauksena.
Ensimmäinen adventtikynttilä symboloi odotusta.
adventti: Kunnian adventti
Toisena adventtina nousee esiin Kristuksen tuleminen kunniassaan aikojen lopulle eli ns. toinen tuleminen.
Toinen adventtikynttilä kuvaa ilon syttymistä.
adventti: Hengen adventti
Kolmantena adventtina protestanttisessa perinteessä muistellaan Johannes Kastajaa ja hänen kehotustaan katumukseen ja parannukseen.
Kolmas adventtikynttilä on rauhan tunnus.
adventti: Pyhä adventti
Neljäs adventti on monissa kirkkokunnissa omistettu Marialle, Jeesuksen äidille.
Neljäs adventtikynttilä symboloi Jumalan rakkauden ilmestymistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti