Jyväskylän adventtiseurakunta

-Avoimet ovet, avoimet sydämet, avoin Jumalan syli-

17.9.2010

Seikkailu


Terveysaseman -paikallisittain sairaalan- rakentaminen Ghanaan on kyllä aikamoinen seikkailu - uskon seikkailu. Siihen liittyy esimerkiksi kaksi seuraavaa jännitysmomenttia:

-Miten ihmeessä saadaan rahat oikeasti kasaan? 40 000 € on PALJON rahaa, jota Ghana ei vielä ole.
-Mistä löytyvät vapaaehtoiset Ghanan matkalle? Kolme kahden viikon jaksoa helmi-huhtikuussa 2011, joista kullekin tarvitaan n 20 ihmistä.

On jännittävää nähdä mistä kaikkialta nousee ihmisiä lahjoittamaan varoja ja tulemaan mukaan matkalle. Tämä on uskon seikkailua, jossa on huimaa olla mukana!

Sivupalkissa on nyt mittari, jossa seurataan varojen kertymistä. Kaikki varat menevät suoraan projektiin (Suomen päässä kaikki toimijat ovat vapaaehtoisia), jolla on luotettavat ghanalaiset yhteistyötahot ja joka palvelee yli 200 000 ihmistä tarjoten kipeästi kaivattua terveydenhuoltoa myös köyhimmistä köyhimmille.

Jos sinua kiinnostaisi lähteä mukaan Ghanaan, kysy lisätietoa osoitteesta: ghanaprojekti@gmail.com Mukaanlähtijöiden ei tarvitse olla rakentamisen ammattilaisia eikä kielitaitoakaan tarvita. Kuka vaan, jolla on auttamisenhalua, joustavuutta ja huumorintajua voi tulla mukaan!

9.9.2010

Apua Afrikkaan ilman välikäsiä

Terveys tulee ghanalaiseen Namongin kylään jyväskyläläisvoimin

Ghana on 22,5 miljoonan asukkaan valtio Länsi-Afrikassa Guineanlahden rannikolla. Se itsenäistyi vuonna 1957 ensimmäisenä Saharan eteläpuolisen Afrikan siirtomaista. Nykyään Ghana tunnetaan kaakaon ja kullan tuottajana ja se on Afrikan maista vakaimpia ja toimivimpia. Kuitenkin koulutus- ja tulotaso ovat alhaisia.

Tavalliselle ghanalaiselle terveydenhuoltopalvelut saattavat olla saavuttamattomissa, joko pitkien välimatkojen tai hoidon maksullisuuden vuoksi. Näin on esimerkiksi keskisessä Ghanassa, Ashantin alueella, Namongin kylässä. Muutama vuosi sitten pastori Kwabena Boakye Yiadom otti yhteyttä Jyväskylän adventtiseurakuntaan, joka oli tuttu jo aiemmasta rakennusprojektista. Namongilaiset olivat erityisen huolissaan odottavien ja synnyttävien äitien tilanteesta –kylässä on suuri tarve terveysasemalle ja lääkäripalveluille.

Jyväskylän adventtiseurakunta on ottanut haasteen vastaan, ja käynnissä on Namong 2011 –projekti. Tavoitteena on rakentaa Namongin kylään noin 300 m2 terveysasema, jossa alueen asukkaille voidaan tarjota lääkäripalveluita ja turvata muun muassa raskaana olevien naisten terveys. Projektin toteutuminen merkitsee suurta parannusta alueen ihmisille.

”Namong -kylän vaikutuspiirissä asuu yli 200 000 ihmistä. Alueen terveyspalveluja hoitaa tällä hetkellä adventtikirkon klinikka, jonka toimitilat ovat vajaat 50 neliömetriä. Klinikalla työskentelee 13 ihmistä, joista kaksi hoitajaa vastaanottaa potilaita. Päivittäin klinikalla käy noin 100 hoitoa tarvitsevaa henkilöä. Lääkäripalveluja ei köyhille käytännössä ole.” Näin kertoo Namong 2011 -projektia johtava laukaalainen Jarmo Majapuro.

Uusi terveysasema tulee osaksi Ghanan terveydenhuoltojärjestelmää, eli vaaraa siitä että se jää tyhjilleen tai ylläpitämättä ei ole. Ghanan terveydenhuollosta noin 40 % hoituu eri kirkkojen ylläpitämissä laitoksissa valtion maksaessa kuitenkin henkilökunnan palkat. Siksi projektissa tehdään yhteistyötä Ghana Adventist Health Services (GAHS) järjestön kanssa, joka vastaa kaikesta Ghanan adventtikirkon toimeenpanemasta terveydenhuoltotoiminnasta ja ottaa vastuulleen terveydenhuoltotoiminnan Namongissa rakennuksen valmistuttua. Tämä mahdollistaa sen, että köyhimpiä voidaan palvella jopa ilmaiseksi Ghanan adventtikirkon tuella.

”Projekti on noussut paikallisten tarpeista, ja lähdemme toteuttamaan sitä luotettavien suomalaisten ja ghanalaisten yhteistyökumppanien kanssa. Terveysasema tulee palvelemaan kylää ja koko lähiympäristöä. Nykyiseen tilanteeseen verrattuna lääkäripalveluiden tuominen kylään asukkaiden lähelle merkitsee ratkaisevaa eroa, koska alueen väestö on köyhää ja mahdollisuudet liikkumiseen ovat hyvin rajalliset,” tiivistää Jarmo Majapuro.

Projekti on edennyt sekä Suomessa että kohdemaassa. Sopiva tontti on löytynyt kylän reunalta ja kyläpäällikkö on vahvistanut luvan tontin käytölle. Sekä paikallinen adventtiseurakunta että kylän johto antavat tukensa projektin toimeenpanolle – kuten myös läheinen sairaanhoitajia kouluttava oppilaitos. Projekti on otettu yhdeksi kehitysyhteistyö- ja avustusjärjestö ADRA Finlandin projektikohteista, ja varsinainen rakennusmatka tehdään yhteistyössä Maranata Volunteers Finland -järjestön kanssa. Tavoitteena on, että uusi terveysasema voi aloittaa toimintansa jo huhtikuun 2011 alkupuolella.

Paraikaa on käynnissä rakentajaryhmän kokoaminen. Ryhmä koostuu vapaaehtoisista henkilöistä, jotka vastaavat itse matkansa kustannuksista (n. 1500e/hlö). Rakennusmatka tehdään vuonna 2011 viikosta 8 alkaen kolmessa kahden viikon jaksossa. Sitova ilmoittautuminen lähdöstä tarvitaan lokakuun loppuun mennessä. Lähtijän ei tarvitse olla rakentamisen ammattilainen, edes kielitaitoa ei vaadita. Tavalliset ihmiset, jotka eivät pelkää työtä ja ovat joustavia ja huumorintaitoisia ovat tervetulleita! Matka on päihteetön. Matka tarjoaa lähtijöille taatusti erilaisen loman - ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea afrikkalaista elämää ja kulttuuria, tehden samalla hyvää omilla käsillään osana suomalaisten ja ghanalaisten vapaaehtoisten ja ammattilaisten joukkoa.

Lisätietoja:
Projektinjohtaja Jarmo Majapuro ghanaprojekti@gmail.com
Pastori Ansku Jaakola ajaakkola@post.harvard.edu
Ghana-projekti Facebookissa http://www.facebook.com/group.php?gid=380890586040