Jyväskylän adventtiseurakunta

-Avoimet ovet, avoimet sydämet, avoin Jumalan syli-

16.10.2009

Tulus-kuoron ja Gospel Covertajien ensimmäinen yhteiskonsertti

Iloa ja ikävää, uskoa ja epäilyä
Tuluksen ja Gospel Covertajien ensimmäinen yhteinen konsertti

Tulus on noin 35 nuoren aikuisen joukko, joka toimii Jyväskylän ev.lut seurakunnan yhteydessä. Tuluksen tavaramerkki on alusta asti ollut monipuolinen ja kokonaisvaltainen kuoroilmaisu. Konserteissa kulkee usein "punainen lanka", tietty aihe, jonka tiimoilla kuulijaa kuljetetaan erilaisissa tunnelmissa - rauhallisesta räiskyvään.

Oma tärkeä osansa tunnelmien ja Tulus -soundin luomisessa on ammattitaitoisella bändillä, jonka soittimet vaihtelevat tinapillistä särökitaraan. Konserteillaan Tulus pyrkii tarjoamaan mieliin painuvan elämyksen kaikenikäisille kuulijoille.

Tuluksen nykyinen ohjelmisto koostuu suureksi osaksi kuoron sisällä syntyneistä sävellyksistä ja sanoituksista. Musiikissa on vaikutteita monista musiikkityyleistä, perinteisistä hengellisistä lauluista raskaaseen rokkiin. Lauluissaan Tulus haluaa tuoda esille elämän koko kirjoa: iloa ja ikävää, uskoa ja epäilyä. Sanoituksissa pyritään rehelliseen elämänmakuun, eikä sävellyksissäkään tyydytä tavanomaiseen.

Tulusta johtaa Esa Jaakkola, joka on ollut siinä mukana sen perustamisesta saakka vuonna 1991. Hän asuu Laukaassa perheensä kanssa ja hankkii leipänsä rehtorin työssä. Sähkökitaroinnin ohella Tulus on Esan ainoa harrastus.

Esa, mikä on Tuluksen missio? Miksi se on olemassa?
Tuluksen perustajan Sanna Pulkkisen haaveena oli perustaa kuoro, jossa jokainen jäsen voisi kokea saavansa käyttää omia lahjojaan seurakunnassa sen kautta, ja kokeilla myös uusia alueita. Että kuoroelämä ei olisi pelkästään laulamista, vaan yhteistä jakamista. Eli jollakin tavalla ikään kuin alkuseurakunnallista meininkiä. Ja tätä kautta konserteissa ei piilotella kansioiden takana, vaan kuoron jäsenien lahjat voisivat näkyä myös muussa esiintymisessä, tansseissa, kuvituksessa jne.

Tulus on tehnyt kuusi levyä. Miten Tuluksen musiikki ja ilmaisu ovat muuttuneet levyltä toiseen?
Varmasti suurin muutos tapahtui ensimmäisen Tulus-levyn ja toisen Suurempi kuin elämä -levyn suhteen. Tässä vaiheessa laajensimme Sannan ajatusta omien lahjojen käyttämisestä kappaleisiin, eli Suurempi kuin elämä -levystä lähtien suurin osa kappaleistamme on kuorolaisten yksin tai yhdessä tekemiä kappaleita. Musiikkimme on kokonaisuudessaan verraten monipuolista, ihan jo senkin vuoksi, että kappaleet ovat syntyneet eri ihmisten kynien kautta. On mukana selkeästi teemalevyjäkin, mm. Antaa tulla -EP on tehty metalliasenteella. Myös muista poikkeava projekti oli Sinua en unohda -levy, joka tehtiin yhteistyössä Pekka Simojoen kanssa. Siinä teemana on läheisen ihmisen menetys.

Millaisia projekteja Tuluksella on nykyään meneillään?
Tällä hetkellä päällimmäinen projekti on yhteistyö Gospel Covertajien kanssa. On mukava tehdä vaihteeksi akustispainotteista musiikkia ja Covertajat ovat todella ammattitaitoisia omalla alallaan. Projektissa myös tehdään vanhoista Tulus-kappaleista uusia versioita. Ehkä tällä hetkellä pääpaino tekemisessä on ollut juuri musiikissa, draamallinen ilmaisu jne. ovat olleet välillä vähemmällä.

Olet toiminut Tulus-kuoron johtajana jo vuodesta 1996. Miksi koet tämän tärkeäksi? Mitä tämä sinulle antaa?
Koen Tuluksen olevan oma palvelupaikkani seurakunnassa tällä hetkellä. Hengellisen työn tekeminen ei mene koskaan hukkaan. Lisäksi ajoittain aika kovissakin työpaineissa Tulus luo täysin toisenlaista vastapainoa arkityölle. Monesti myös joku itseä paljon puhutellut kappale muuttuu pitkäksi aikaa liian tutuksi, mutta jonakin päivänä huomaa, että Jumala puhuttelee itseä voimakkaasti taas saman kappaleen kautta.

Mitä kaikkea on odotettavissa konsertissanne SOUL REBOOT -tapahtumassa?
Tämä konsertti on ensimmäinen, jossa kuullaan Tuluksen ja Gospel Covertajien yhteistyötä. Uskon, että sellainen tietty tuoreus ja uutuudenviehätys näkyy myös meidän tekemisessämme. Toivon, että myös tekstit antavat ajattelemista ja Jumala voisi meidän laulujemme kautta ravita ja rakentaa kuulijoita.

Kiitos, Esa. Odotamme konserttia innolla!

Ansku Jaakkola/Tulus

Tulus ja Gospel Covertajat esiintyvät yhdessä SOUL REBOOT -tapahtumassa perjantaina 30.10. klo 19.30 Huhtaharjun koululla Jyväskylässä (Kangasvuorentie 22). Liput 10 / 8 € / viikonloppuranneke.













Tulus. Kuva: Tero Ahonen
www.teroahonen.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti