Jyväskylän adventtiseurakunta

-Avoimet ovet, avoimet sydämet, avoin Jumalan syli-

3.3.2011

Yliopistovierailusta mieleen jäänyttä

Aki ja Erkki kävivät KNUST -yliopistolla Kumasissa sen ja Itä-Suomen yliopiston yhteisprojektin puitteissa.

Tällaisia sekalaisia asioita oli jäänyt heidän mieleensä keskusteluissa yliopistoväen kanssa:

-Ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat Ghanassa jo. Vuodenajat ovat täälläkin sekaisin. Joissain paikoissa sataa nykyään joka päivä, vaikka ennen on ollut selkeät kuivat- ja sadekaudet. Kuivana kautena valmistetaan maa viljelyä varten. Nyt kun sataa, valmisteluja ei voi tehdä eivätkä maanviljelijät tiedä milloin kylvää. Kasvitkin reagoivat muutoksiin.

-Ihmisiä valmistuu paljon yliopistoista, mutta heillä ei ole työmahdollisuuksia. Korruptio vallitsee ja rahat menevät harvojen taskuun. Se on suuri kehityksen este.

-Länsimaalaiset isot kansainväliset yritykset vievät voitot pois maasta.

-Ghanalaisille on ominaista lähteä etsimään parempia elinolosuhteita muualta. Kouluttamattomat nuoret miehet lähtevät etsimään töitä ja pyrkivät Eurooppaan esimerksiksi Libyan kautta. Libyassa he joutuvat vankilaan, koska heillä ei ole papereita. Gaddafi "pelastaa" heidät vankilasta ja laittaa kouluttamattomat miehet aseellisiin joukkoihin ja pahimpiin paikkoihin, joissa heitä kuolee.

-Etelä-Afrikkaan mennään myös etsimään töitä.

-Saksa palauttaa laittomia ghanalaisia siirtolaisia Ghanaan.

-Yksi mielenkiintoinen tutkimusaihe olisi afrikkalaisessa elämässä oleellisessa asemassa oleva puunpolttaminen. Miten sitä voitaisiin polttaa tehokkaammin? Millaiset ovat puunpolton päästöjen (hiilidioksidi, hiilimonoksidi, pienhiukkaset) vaikutukset ihmisten terveyteen? Ruoka valmistetaan yleensä nuotiolla, puut ovat tuoreita ja tuli lähellä taloja, jolloin polton pienhiukkaspäästöt joutuvat helposti ihmisten keuhkoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti